Двукратният световен шампион във Формула 1 Фернандо Алонсо обяви оттеглянето си от най-престижната автомобилна надпревара преди десетина дни, но разкри че е имал предложения от няколко отбора в последните месеци. Пилотът на "Макларън" обяви, че е отхвърлил оферта от "Ред бул".

В интервю за Sky Sports испанецът каза, че му е било предложено да заеме мястото на Даниел Рикардо, след като австралиецът обяви, че подписва с "Рено" от сезон 2019.

"Няколко пъти един от топ тимовете ми предложи да подпиша договор", каза Алонсо, а на въпрос дали това е "Ред бул" добави: "Да".

Думите на двукратният шампион обаче рязко контрастират с казаното от шефа на "Ред бул" Кристиан Хорнър. "Моите уважения към Фернандо, но той има навика да създава хаос, там където отиде. А и ние искаме да инвестираме в млади пилоти, а не такива, които са към края на кариерата си".

Хорнър обяви преди лятната пауза, че за "Ред бул" "не би било здравословно да привлече Алонсо".

Испанският пилот беше част от пресконференцията преди Гран при на Белгия, на която предизвика голям интерес. Алонсо беше питан за плановете си в бъдеще.

"Не мога да кажа, че затварям вратата Формула 1 завинаги, защото не знам какво ще се случи. Нямам кристална топка, за да гадая, а и миналото ме научи, че ситуацията може да се промени за няколко месеца", добави шампионът от 2005 и 2006 г.

Той добави, че предизвикателствата пред него са да печели в различни надпревари. През 2017 г. Алонсо участва в Инди 500, а през настоящия сезон спечели "24-те часа на Льо Ман" още в дебюта си. Целта му е да вземе "Тройната корона" в моторспорта, която включва 24-те часа, 500-те мили на Индианаполис и победа в Гран при на Монако. Дотук в кариерата си той няма успех само в САЩ.

"Това е целта, която съм си поставил. Мисля, че за да си най-добрият пилот в света има два начина – да спечелиш осем световни титли във Формула 1, за да имаш повече от Михаел (Шумахер), или да вземе "Тройната корона". За мен първото е малко вероятно", каза още Алонсо.

Дневник