Мароко, Испания и Португалия искат да приемат световното първенство по футбол през 2030 г., съобщи Soccerex. Трите страни подготвят обща кандидатура, която ще бъде първата с участието на държави от два континента.

Мароко ще обедини сили с иберийските страни в опит най-сетне да се включи в организацията на световното. Досега африканската страна участва пет пъти в надпреварата за домакинство, но без успех. Мароко загуби избора през 1994, 1998, 2006, 2010 г., а наскоро отстъпи срещу силната обща кандидатура на САЩ, Канада и Мексико за шампионата през 2026 г.

Според информацията първоначалният замисъл на Мароко е бил да участва в надпреварата за домакинство съвместно с Алжир и Тунис, но възможността е пропаднала заради политическо напрежение между двете страни.

Впоследствие Мароко, Испания и Португалия са постигнали споразумение. Трите държави са решили да уведомят единствено ФИФА за намеренията си, като в следващите седмици се очаква кандидатурата им да бъде обявена официално.

Междуконтиненталната кандидатура ще има силна конкуренция за домакинството на световното през 2030 г., след като Англия също изяви желание да приеме форума. Не е изключено да се премине към вариант за обща кандидатура на Великобритания.

Парагвай, Аржентина и Уругвай вече обявиха, че ще наддават за шампионата след 12 години. Общата южноамериканска кандидатура се надява да организира мондиала, за да отпразнува 100-годишнината от първенството в Уругвай през 1930 г.

Dnevnik.bg