Световният шампион във Формула 1 Люис Хамилтън ще потегли пръв в Гран при на Белгия, след като спечели драматичната квалификация на пистата "Спа". Британският пилот на "Мерцедес" се оказа най-подготвен за променливите условия в Ардените и въпреки че не беше сред най-бързите през уикенда, изпревари големия си съперник Себастиан Фетел.

В третата част на квалификацията Хамилтън записа време 1:58.179 минут, като направи обиколка със 726 хилядни от секундата по-добра от тази на Фетел.

От втора редица на "Спа" ще потеглят пилотите на "Форс Индия" Естебан Окон и Серхио Перес. Тимът, който от този уикенд е със сменено име "Рейсинг пойнт Форс Индия" се представи много добре.

Полпозишънът е шести за Хамилтън през сезона и общо 78-и в кариерата на четирикратния световен шампион.

"Това беше една от най-тежките квалификации в моя живот. Много съм щастлив, че успях да завърша на първо място", каза Хамилтън.


След първите две части на квалификацията пилотите на "Ферари" бяха най-бързи, подобно на темпото, което демонстрираха през целия уикенд. В първата част Кими Райконен имаше най-добрият резултат пред Валтери Ботас и Хамилтън.

След това Фетел беше много бърз и завъртя обиколка за 1:41.501. В крайна сметка обаче драмата настъпи във финалните 12 минути.

Тогава на пистата заваля дъжд, който обърка сметките на всички фаворити. Хамилтън запази спокойствие и направи много бърза обиколка, която го изкачи на първа позиция.

Полпозишънът е пети за британеца на пистата "Спа", който му позволи да подобри рекорда на Хуан Мануел Фанджо и Аертон Сена.

Местата от пето до десето пък си разпределиха Ромен Грожан, Кими Райконен, Макс Верстапен, Даниел Рикардо, Кевин Магнусен и Валтери Ботас, който изобщо не записа време в третата част.

"Не успях да остана спокоен и да направя добра обиколка, за което много ме е яд. Все пак имаме добра кола и силно състезателно темпо и съм уверен, че можем да се борим", каза след квалификацията Фетел.

Състезанието за Гран при на Белгия е в неделя от 16.10 часа българско време.

Дневник