Наполи" показа, че и през този сезон ще бъде един от остновните конкуренти на "Ювентус" за титлата в Серия А, след като сътвори подвиг в домакинството си срещу "Милан". Неаполитанците постигнаха зрелищен обрат в мач с пет гола.

Както в откриващия двубой на шампионата срещу "Лацио", "Наполи" съумя да стигне до успеха, след като изоставаше в резултата. Този път възпитаниците на Карло Анчелоти заличиха пасив от два гола срещу "Милан".

"Росонерите" предимно се защитаваха, но показаха ефективност в атака и поведоха с голове на Джакомо Бонавентира и Давиде Калабрия. Пьотр Зиелински обаче вдъхнови "Наполи" за подвиг с две попадения през второто полувреме, а Дрис Мертенс в края оформи обрата за 3:2.

"Милан" е вече в серия от осем поредни двубоя без успех срещу "Наполи". За последно "росонерите" надвиха противника си в края на 2014 г.

Двубоят очаквано започна с натиск на домакините, които пресираха дълбоко съперника си. Опасностите пред вратата на "Милан" идваха предимно от десния фланг след активни действия на Хосе Мария Кайехон.

В 5-ата минута 31-годишният испанец свали топката с глава към Алан, но ударът на бразилеца не затрудни вратаря Джанлуиджи Донарума. Неговите съотборници почти не излизаха от собствената си половина, но при първото си опасно положение "росонерите" хванаха неподготвена защитата на "Наполи".

Тя беше разкъсана от диагонално подаване към Сусо, който задържа умело топката, преди да центрира към далечната греда. Там Фабио Борини свали към Бовентура, който откри резултата с красив ножичен удар.

До края на първата част играчите на "Наполи" нямаха идея как да преодолеят организираната защита на "Милан". На моменти дори домакините изпускаха нервите си и се стигаше до остри реплики между футболистите на терена.

Второто полувреме започна с ново доказателство за ефективността на "Милан". "Росонерите" отново изненадаха защитата на "Наполи", като отбелязаха и при втория си точен удар.

Подобно на първия гол Сусо беше намерен с далечен пас. Полузащитникът спря топката за Калабрия, който с хубав диагонален удар по земя даде повод за радост на запалянковците на "Милан" в 49-ата минута.

След попадението футболистите на "Наполи" се втурнаха вихрено в атака. Само четири минути по-късно домакините успяха да върнат един гол чрез Зиелински. Полският национал даде надежда за обрат на своя отбор с премерен удар по земя в долния ляв ъгъл на вратаря.

Атаките на домакините станаха по-масирани, като следващото попадение във вратата на "Милан" изглеждаше въпрос на време. Лоренцо Инсине и Зиелински опитаха късмета си отдалеч, но Донарума спаси по впечатляващ начин.

Логичното се случи в 67-минута, когато Зиелински се разписа за втори път в двубоя. Той оправи удар от въздуха след лошо изчистване след корнер, като Донарума се намеси слабо. В 80-ата минута Мертенс оформи отблизо крайния резултат.

Дневник