Себастиан Фетел спечели Гран при на Белгия и прекъсна серията от победи на световния шампион във Формула 1 Люис Хамилтън. Германският пилот триумфира за трети път в своята кариера на легендарната белгийска писта след 2011 и 2013 г. Втори зад него остана Хамилтън, а трети на подиума се нареди Макс Верстапен.

Победата е пета за германеца от началото на сезона. Благодарение на успеха си Фетел съкрати аванса на Хамилтън на 17 точки в генералното класиране.

Фетел вече има 52 победи и излезе на трето място в историята на Формула 1. Той изпревари четирикратния световен шампион Ален Прост. Пред Фетел са единствено Михаел Шумахер (91) и Люис Хамилтън (67).

"Невероятно е, че имам повече победи от Прост, той е емблема на нашия спорт. Имах страхотен старт и успях да изпреваря Люис. Той ме притисна в края на първата обиколка след рестарта, но се справих", каза Фетел след финала.

Състезанието започна много интересно, след като още на първия завой имаше голямо сблъскване. Фернандо Алонсо беше ударен отзад от Нико Хюлкенберг, който не успя да спре. Испанецът нямаше какво да направи и връхлетя върху Шарл Леклер от "Заубер". Тримата отпаднаха, а Кими Райконен пък потъна в класирането заради спукана задна гума.

След завоя Червената вода Фетел успя да изпревари Хамилтън и поведе колоната. След това излезе кола за сигурност, а при рестартирането на състезанието британецът за малко пристисна лидера, но безуспешно.

При спиранията в бокса не се случи нищо изненадващо, а класирането не се промени. Най-голям скок направи Макс Верстапен, който успя да изпревари двете коли на "Форс Индия" Серхио Перес и Естебан Окон.

Следващият старт за сезона е Гран при на Италия, след седмица на пистата "Монца".

Дневник