Григор Димитров се изправя срещу Стан Вавринка в най-вълнуващия двубой от първия кръг на US Open. Шампионът от финалите на АТП и носителят на трофея в Ню Йорк от 2016 г. ще излязат на централния корт "Артър Аш" в 19.00 часа, за да дадат старт на последния за годината турнир от Големия шлем.

Това ще бъде осми мач помежду им и втори пореден в състезанията от голямата четворка. Само преди 56 дни двамата се срещнаха в първия кръг на "Уимбълдън". Димитров започна вихрено, но допусна обрат и загуби в четири сета - 6:1, 6:7 (3), 6:7 (5), 4:6.

Двубоят в Лондон сложи край на серията от четири поредни победи на 27-годишния българин срещу 33-годишния швейцарец. Сега световният №8 ще опита да вземе реванш, който може да му отвори вратите към най-доброто му представяне в Ню Йорк.

Димитров ще запише осмо поредно участие в US Open. Миналата година той отпадна още във втория кръг след неочаквана загуба в четири сета от руснака Андрей Рубльов. Най-силните му резултатите във "Флашинг медоус" бяха през 2014 и 2016 г., когато достигна до четвъртия кръг. В първия случай българинът загуби в три сета от Гаел Монфис, а преди две години беше спрян от Анди Мъри.

За Вавринка предстои първи мач в Ню Йорк, откакто спечели титлата през 2016 г. Той нямаше възможност да защитава трофея си, тъй като миналата година контузия в коляното го извади от турнира. Това сложи край на впечатляващата му серия от 50 поредни участия в турнирите от Големия шлем.

Швейцарецът достигна до финалната четворка при всяко едно от последните си четири участия в US Open. Той игра полуфинал през 2013 и 2015 г. Другите му две най-добри представяния са четвъртфиналите през 2010 и 2014 г.

Вавринка, който в момента заема 101-ото място в световната ранглиста, е спечелил 12 от последните си 13 мача в Ню Йорк. Той има само три загуби в последните си 21 срещи във финалния за годината турнир от Големия шлем.

Димитров и Вавринка преминават през много труден сезон, но показаха възходяща форма в последните седмици. В Торонто българинът достигна първия си четвъртфинал от април насам. Седмица по-късно той изпусна бъдещия шампион Новак Джокович в Синсинати, след като водеше с 6:2, 3:1.

Вавринка се представи отлично в последните два турнира от сериите "Мастърс", след като преди това записа 11 от първите си 17 мача през 2018 г. В Торонто той победи Ник Кириос и Мартон Фучович, преди да отстъпи в третия кръг срещу световния №1 Рафаел Надал. В Синсинати швейцарецът отстрани последователно Диего Шварцман, Ник Кириос и Фучович, след което беше на две точки от победата срещу Роджър Федерер в четвъртфиналите, но загуби драматично след 7:6 (2), 6:7 (6), 2:6.

Силното представяне на Вавринка в двата големи турнира преди US Open го превърнаха във фаворит преди мача с Димитров. Залози за успех на швейцареца се приемат при коефициент 1.72, а шансовете на българина са оценени с 2.10.

Dnevnik.bg