Дългогодишният футболист на "Байерн" (Мюнхен) Бастиан Швайнщайгер беше награден с Орден за заслуги на федералната провинция Бавария от премиера Маркус Зьодер. Халфът, който е родом именно от Бавария и прекара 17 години в "Байерн", играе за "Чикаго файър" от 2017 г. Швайнщайгер се завърна в Мюнхен за кратко и беше награден с отличителния знак на провинцията.

Швайнщайгер е сред най-заслужилите футболисти на "Байерн". Той носеше капитанската лента на отбора, а освен това има 500 мача във всички турнири за баварците. Халфът е №9 по участия във вечната ранглиста и спечели 18 трофея.

"Заслугите на Бастиан към футбола в провинцията и като цяло за всички баварци са огромни. Той е жива легенда за хората тук и аз много се радвам, че имаме възможност да го удостоим с тази чест", каза премиерът Зьодер.

Швайнщайгер се завърна в Мюнхен не само заради получаването на ордена, но и за демонстративен мач. Той ще зарадва публиката в Мюнхен в мач между "Байерн" и настоящия му отбор "Чикаго файър".

В неделя няколко хиляди души изгледаха тренировката на американския тим на базата на "Байерн" "Зебенер щрасе".

"Да бъдеш баварец е начин на живот. Горд съм да получа най-високото отличие, което ще нося с удоволствие. Радвам се, че ще мога да съм посланик на всички баварци по света", каза футболистът.

Dnevnik.bg