Световната №1 Симона Халеп отпадна още в първия кръг на US Open. Румънката допусна тежка загуба от Кая Канепи с 2:6, 4:6. 33-годишната тенисистка от Естония, която миналата година сътвори сензация с достигането си до четвъртфиналите в Ню Йорк, стигна до победата само за 76 минути.

Халеп беше сочена за големия фаворит в тазгодишния US Open. Румънката обаче така и не намери отговор срещу изключително мощните удари на Канепи. Естонката показа много агресивна игра, като изтласкваше съперничката си далеч зад основната линия и не й даваше възможност да се върне в разиграванията.

Халеп спечели откриващия гейм, но Канепи отговори с впечатляваща игра и серия от пет поредни гейма в своя полза. Световната №1 намали изоставането си на 2:5, но естонката затвори първия сет с безапелационен сервис гейм на нула.

 Канепи започна ударно и втората част. Тя поведе набързо с 3:0, като реализира два пробива. Халеп все пак намери сили да се върне в сета. Шампионката от "Ролан Гарос" върна единия пробив и намали до 2:3. При 3:4 тя успя да заличи изоставането си с пробив на нула.

Инициативата премина на страната на световната №1, която имаше две поредни възможности да поведе с 5:3. Тя обаче допусна обрат от 40:15 и отново изостана с пробив пасив. Получила шанс да сервира за спечелването на мача при 5:4, Канепи не трепна и след категоричен гейм на 15 си осигури място във втория кръг.

Естонката спечели 60 от разиграните 107 точки, като реализира пет пробива от седем възможности. Тя завърши срещата с много повече непредизвикани грешки - 28 срещу 9, но компенсира с цели 26 печеливши удара срещу скромните девет за Халеп.

Канепи сложи край на серията си от три поредни загуби в турнирите от Големия шлем и записа четвъртата си победа срещу действаща №1 в света. Във втория кръг естонката ще се изправи срещу квалификантката от Швейцария Жил Тайхман.

Дневник