Григор Димитров отпадна още в първия кръг на US Open. Българският тенисист изигра слаб мач и загуби от Стан Вавринка с 3:6, 2:6, 5:7. Шампионът от финалите на АТП беше спрян от швейцареца във втори пореден турнир от Големия шлем.

Преди 56 дни двамата се изправиха един срещу друг в първия кръг на "Уимбълдън". Тогава Димитров спечели категорично първия сет, но загуби след обрат в оспорвана четирисетова битка. Този път обаче българинът се представи много неубедително и почти не оказа съпротива на шампиона в Ню Йорк от 2016 г.

Световният №8 сервираше слабо и беше изключително неуверен в своите удари. Той допускаше твърде леки грешки, които максимално улесниха неговия съперник. Вавринка стигна до успеха, без да блести. Швейцарецът не предприемаше излишни рискове, взимаше рано топката и бързо я връщаше в полето на българина, което се оказа напълно достатъчно в този мач.

Димитров загуби първия сет след кошмарен сервис гейм, в който допусна две двойни грешки. Във втората част той беше категорично надигран и взе само два гейма. В третия сет Вавринка имаше физически проблеми и това даде шанс на Димитров да завърже мача. Българинът обаче пропиля аванс от 5:3 и напусна турнира с наведена глава.

След ранното отпадане от US Open Димитров на практика загуби и последните си надежди да се класира за финалите на АТП. Така в края на сезона той няма да има възможност да защити 1500-те точки, които спечели след триумфа в Лондон през 2017 г.

Вавринка записа втора поредна и общо четвърта победа в осмия си мач срещу Димитров. 33-годишният швейцарец, който заема 101-ото място в световната ранглиста, ще се изправи срещу френския квалификант Юго Умбер.

Мачът започна добре за Димитров, който стигна до точка за пробив още в първото подаване на Вавринка. Българинът обаче подходи твърде пасивно и пропусна възможността.

След това швейцарецът започна да печели сравнително комфортно своите подавания и все повече да притиска съперника в неговите сервис геймове. При 3:4 Димитров изигра кошмарен гейм, който се оказа решаващ за изхода на първия сет.

Българинът стартира с двойна грешка, след което изостана с 0:40. Той успя да намали изоставането си до 30:40, но след това допусна още една двойна грешка и беше пробит. Вавринка имаше трудности да затвори сета при свой сервис, но успя да го направи след нова порция грешки на световния №8.

След загубата на първата част играта на Димитров напълно се срина. Той допускаше грешка в почти всяко разиграване и набързо изостана с 0:4. Българинът спря серията на съперника за 1:4, но вече беше твърде късно, за да се върне във втория сет.

Третата част започна обнадеждаващо за Димитров. Той спечели първите си две подавания, без да даде дори точка на Вавринка. Между тях българинът имаше чудесен шанс да пробие, но пропиля аванс от 40:0.

При 2:1 шампионът от 2016 г. поиска медицински таймаут. Той видимо имаше проблем и това се отразяваше на играта му. Димитров се възползва и в осмия гейм реализира първия си пробив от началото на мача.

При 5:4 българинът сервираше за спечелването на третия сет, но отново показа огромни колебания. Той изостана с 15:40, спаси двете възможности за връщане на пробива, но позволи на съперника да стигне до трета и този път се пропука.

Бързото връщане на пробива уби и последните съпротивителни сили на Димитров. Вавринка отново пое инициативата, спечели четири поредни гейма и приключи мача в три сета след 2.24 часа игра.

Швейцарецът записа осма поредна победа в Ню Йорк и 13-а в последните му 14 мача в турнира. Това беше първият му двубой на US Open, откакто спечели титлата през 2016 г.

Дневник