Две седмици преди началото на световното първенство по волейбол, на което България е домакин заедно с Италия, националният отбор беше застигнат от тежък скандал. Либерото Владислав Иванов обвини селекционера Пламен Константинов в неуважително отношение.

Състезателят обяви, че е напуснал отбора, след като треньорът няколко пъти го е нагрубил с обидни думи и псувни по време на приятелската среща с Белгия в събота.

Иванов разказа пред "Нова", че в края на четвъртия гейм на двубоя Константинов го е повикал да влезе за първи път в игра. По думите му той излязъл на полето, но след две разигравания селекционерът взел почивка и му се развикал защо не се е справил със задачите си.

 "Тогава аз му отвърнах, че по никакъв начин не съм искал така да се случи и че нямам вина, че не съм могъл да посрещна тези две топки. Оттам имаше реакция да не се обяснявам и т.н. В това продължение на таймаута съдията ни свирна да влизаме вече на терена. Когато това стана, аз казах на моя съотборник Теодор Салпаров да влиза да играе, той влезе, аз съответно отидох в квадрата при резервите. И оттам ескалираха нещата. Пламен Константинов налетя на бой с нецензурни реплики, даже ми е неудобно да ги кажа", каза Иванов.

По време на тайбрека Константинов отново се обърнал с остри думи към либерото и му казал да си заминава, ако няма да играе. Волейболистът напуснал залата и се прибрал в хотела.

"Направих среща между състезателите, за да им обявя какво е моето решение. Всеки се опита по някакъв начин да ми каже, че съм нужен на отбора, че ще им липсвам, да забравя тези думи и тази реакция на треньора, но всеки си има принципи и достойнство, аз не мога да го преглътна това нещо. Най-малкото, моята майка няма вина и да се използват такива епитети... Не смятам, че съм го провокирал по някакъв начин", продължи той.

Либерот обясни, че до момента не е имал конфликти с Константинов. Той съжалява, че няма да може да играе на световното. "Направих много лишения, костваше ми адски много да бъда част от това нещо, съжалявам, че по този грозен начин си тръгнах от този отбор и съжалявам, че няма да съм част от световното първенство."

Иванов допълни, че в предишни години е имало и други такива случаи с обиди към състезатели. "Да си говорим откровено и директно, Георги Братоев през 2015 г. чу думи от този сорт, 2016 г. Ники Пенчев в официален мач по същия начин... Задайте си въпроса защо той тогава напусна националния отбор. През 2017 г. се случи същото с брат му Розалин Пенчев и сега аз съм на дневен ред."

До момента Константинов и федерацията по волейбол не са коментирали темата. Очаква се във вторник селекционерът да излезе с изявление.

Преди няколко месеца Константинов оприличи отбора с италианско семейство, в което отношенията понякога са сложни, но всичко се решава вътре.

Българският отбор открива световното с мач срещу Финландия на 9 септември във Варна.

Дневник