Световният №1 Рафаел Надал достигна до втория кръг на US Open, след като съперникът му Давид Ферер се отказа в началото на втория сет. Испанският сблъсък, който беше чакан с голям интерес от публиката в Ню Йорк се превърна в неравна битка. Ветеранът Ферер, който скоро ще сложи край на кариерата си не се чувстваше добре.

Мачът приключи при 6:3, 3:4 в момент, в който Ферер водеше във втората част. Въпреки това след 1.26 часа 36-годишният ветеран обяви, че не може да стои повече на корта.

"Не исках да приключва така последният ми турнир от Големия шлем. Имам хубави спомени тук в Ню Йорк и се радвам, че ги споделих отново. Най-доброто е, че последният ми мач беше с добър приятел, на централния корт, пред страхотна публика", каза двукратният полуфиналист от US Open (2007 и 2012 г.).

Ферер, който в момента е №148 в света достигна до №3 през 2013 г., но така и не спечели турнир от Големия шлем, като през 2013 г. игра финал на "Ролан Гарос".

"Давид имаше прекрасна кариера и той е много добър мой приятел. Искаше ми се да завърши по по-добър начин своя път, но едва ли той съжалява за нещо", каза и Надал след мача.

Шампионът от 2017 г. Надал изигра убедителен първи сет. Надал проби Ферер в третия гейм, за да поведе с 2:1, а в края на сета спечели още веднъж подаването на съперника си, за да затвори първата част след 45 минути.

След това се получи спад в играта на лидера в световната ранглиста, който изгуби концентрация и Ферер го проби. Надал бързо върна пробива, но в петия гейм отново загуби подаването си. В крайна сметка при 3:4 Ферер се оплака от контузия в прасеца и обяви на Надал и съдията, че се отказва.

Надал реализира два аса и вкара 62% от първия си сервис, като спечели 71% от разиграванията при него (20 от 28). Броят на уинърите и непредизвиканите грешки при двамата беше идентичен – по 16 печеливши удара, а грешките 22 срещу 24.

Във втория кръг Надал ще се изправи срещу Васек Поспишил, който победи Лукаш Лацко – 7:5, 6:3, 6:2 за 2.04 часа.

Напред продължават и други двама от Топ 10 на ранглистата при мъжете. Деветият Доминик Тийм се справи с Мирза Башич- 6:3, 6:1, 6:4 само за 1.31 часа. Австриецът направи добър мач и реализира 13 аса срещу опонента си. В хода на цялата среща Тийм даде само една точка за пробив, която обаче успешно защити.

Шампионът от 2009 г. Хуан Мартин дел Потро също беше много убедителен. Аржентинецът се нуждаеше от 1.45 часа срещу американеца Доналд Йънг (246-и в света) – 6:0, 6:3, 6:4. Кулата от Тандил записа 11 аса и спечели 80% от точките на първия си сервис. Той обаче беше пробит по веднъж във втория и третия сет, което не се оказа решаващо за изхода на мача.

Аржентинецът спечели общо седем пъти подаването на съперника си, а също така записа 30 уинъра.

Фаворитите при дамите започнаха с победи

В схемата при дамите всички фаворити започнаха с победи, като изненади след отпадането на Симона Халеп нямаше. Сестрите Винъс и Серена Уилямс, както и шампионката от 2017 г. Слоун Стивънс потеглиха с победи.

В сблъсъка между две победителки от турнири от Големия шлем Винъс Уилямс надви в оспорван мач Светлана Кузнецова. Американката, която преди година стигна до полуфиналите, се нуждаеше от 2.57 часа, но побед след 6:3, 5:7, 6:3 рускинята, която е 102-а в света.

Мачът премина през доста обрати, а Кузнецова разчиташе на силния си сервис. Тя записа девет аса в мача,но допусна и седем двойни грешки. Рускинята беше едва около 60-те процента на спечелени точки на свой първи сервис, което в крайна сметка се оказа решаващи.

В мача имаше общо 14 пробива, като Уилямс реализира осем, а съперничката ѝ шест. По отношение на уинърите американката записа 48 срещу 40, но имаше и много повече непредизвикани грешки 45 срещу 38.

По-малката от двете сестри и шесткратна шампионка от Ню Йорк Серена победи лесно полякинята Магда Линете – 6:4, 6:0 само за 1.10 часа.

Американката беше много убедителна като реализира шест аса и не допусна нито една двойна грешка. Тя се възползва от колебливия втори сервис на своята съперничка и я притискаше във важните моменти.

"Доволна съм от победата, беше важно да започна добре. Не знам докъде мога да стигна, но и не искам да си поставям някакви конкретни цели. В цялата си кариера се борих здраво за всяка точка", каза Уилямс, която имаше трудни последни няколко месеци.

В следващия кръг Серена ще срещне 101-ата в света Карина Витхофт, а Винъс ще играе с италианката Камила Джорджи. Двете сестри могат да се срещнат в третия кръг.

Шампионката от миналата година Слоун Стивънс нямаше големи затруднения срещу Евгения Родина, която е 80-а в света. Американката спечели след 6:1, 7:5 за 1.18 часа, като изигра двубоя без да блести. Стивънс не записа ас, но нямаше и двойна грешка, а процентите на спечелени точки варираха между 64 и 75.

Във втория сет Стивънс допусна един пробив, но го върна в края и след това сервира за победата. Във втория кръг шампионката ще играе с представителката на Украйна Анхелина Калинина.

Победа записа и двукратната финалистка в турнира Виктория Азаренка (2012 и 2013 г.). Бившата №1 в света победи Виктория Кузмова след 6:3, 7:5 за 1.29 часа. Тя ще се изправи срещу Дария Гаврилова в следващия си мач.

Дневник