Формула 1 е на път да приеме нови правила по конфигурацията на задното крило и огледалата на болидите от 2019 г., съобщи motorsport.com. По този начин пилотите ще имат по-голяма видимост за случващото се зад тях на пистата, с което се цели да се повиши сигурността им.

Промените ще включват повдигането на задното крило с 50 мм. Конфигурацията на огледалата също ще бъде променена, като те ще бъдат разположени по-ниско върху болида.

Според информацията последната дума за приемането на промените ще имат стратегическата група на Формула 1 и съветът на Международната автомобилна федерация (ФИА), като одобрението им изглежда почти сигурно.

Нововъведенията са в резултат на обсъжданията между ФИА и шефовете на отборите за подобряване на задната видимост на пилотите след случката между Карлос Сайнц и Себастиан Фетел в квалификацията в Австрия. Тогава пилотът на "Ферари" не видя връхлитащия испански състезател, който правеше бърза обиколка. Двамата останаха невредими след бърза реакция на Сайнц.

Въпросът за сигурността беше повдигнат отново и на последното състезание в Белгия. В неделя Щофел Валдорн беше изблъскан извън пистата от Валтери Ботас, като пилотът на "Мерцедес" заяви, че не е могъл да види бързото приближаване на състезателя на "Макларън".

Промените по задното крило и огледалата са част от нововъведенията във Формула 1 от 2019 г. От следващия сезон ще влязат в сила нови правила, които ще позволят по-лесни изпреварвания между пилотите след конфигурации в аеродинамиката. 

Дневник