Велизар Чернокожев попадна в разширения състав на България за световното първенство по волейбол, на което страната е домакин заедно с Италия. 23-годишният състезател ще замени Боян Йорданов, който получи контузия по време на подготвителния лагер в Белмекен в началото на август.

Диагоналът има разкъсване на бедрото и отпадна от сметките за шампионата. "Боян се нуждае от 25-дневна почивка. Проблемът не е сериозен, но при подобен тип травми помагат само почивка и терапия. Той вече започна процедурите, но няма да бъде възстановен за световното", заяви тогава селекционерът Пламен Константинов.

Константинов има време до 7 септември да обяви окончателния списък с 14-те си избраници за шампионата. От разширения състав трябва да отпаднат осем състезатели.

Извън състава почти сигурно остава либерото Владислав Иванов заради скандала с Константинов. В понеделник състезателят обвини селекционера в грубо отношение и заяви, че е бил обиждан и псуван по време на контролата с Белгия в събота. Затова той решил да напусне националния отбор.

От своя страна Константинов определи нежеланието на либерото да влезе в игра като недопустимо. По думите на селекционера Иванов може да се върне в отбора, ако се извини на съотборниците си за това, че е отказал да играе с тях.

Волейболистите откриват световното първенство с мач срещу Финландия на 9 септември във Варна. В групата са още шампионът Полша, Иран, Куба и Пуерто Рико. Ако националите завършат на едно от първите три места в групата, ще продължат участието си в турнира в София.

Дневник