С два гола за една минута "Цървена звезда" измъкна равенство 2:2 при гостуването на "Ред бул" (Залцбург) и за пръв път в своята история влезе в групите на Шампионската лига. Сръбският шампион преодоля плейофите благодарение на повече голове на чужд терен, след като първата среща завърши 0:0.

"Залцбург" доминираше през целия реванш и взе комфортен аванс с голов в края на първото и началото на второто полувреме. В 45-ата минута Андрес Улмер центрира от левия фланг, а Мунас Дабур се измъкна от прекия си пазар и с удар от воле от границата на вратарското поле откри резултата.

Само 100 секунди след началото на второто полувреме домакините получиха дузпа, след като Вуядин Савич влезе грубо в краката на Ханес Волф при опит да блокира удара му. Дабур се зае с изпълнението на наказателни удар и отбеляза безапелационно.

С оглед по-добра игра австрийският шампион изглеждаше сигурен за мястото си в Шампионската лига. "Звезда" обаче направи неочаквано обрат с два гола, дошли след далечни подавания от свободен удар в рамките на 75 секунди.

В 65-ата минута централният защитник Милош Дегенек отне вдясно от наказателното поле и центрира отлично към далечната греда, където Ел Фарду бен Набухан се включи от задна позиция и отблизо прати топката във вратата.


В 66-ата минута Ненад Кръстаич направи още едно дълго подаване от центъра на терена. Дегенек се пребори за високата топка и опита да я свали за Бен Набухан. Той не успя да играе с топката, но тя се озова във вратата и европейският шампион от 1991 г. изравни резултата.

До края на мача "Залцбург" наложи натиск. В заключителните минути домакините имаха две добри възможности да стигне до трети гол и участие в Шампионската лига, но ги пропуснаха.

Двубоят на "Ред бул арена" се игра пред 40 000 зрители, като цели 15 000 от тях бяха фенове на "Цървена звезда". След последния съдийски сигнал голяма част от тях нахлуха на терена, за да отпразнуват с играчите историческия успех.

Освен сръбският шампион тази вечер място в най-силния клубен си осигуриха още "Бенфика" и ПСВ (Айндховен). Португалците разбиха ПАОК с 4:1 като гост и продължават напред с общ резултат 5:2. Холандците също нямаха проблеми срещу БАТЕ (Борисов) - 3:0 у дома и общ резултат 6:2.

Всички участници в Шампионската лига

Първа урна:
"Реал" (Мадрид), "Атлетико" (Мадрид), "Байерн" (Мюнхен), "Барселона", "Ювентус", "Пари Сен Жермен", "Манчестър сити", "Локомотив" (Москва);

Втора урна:
"Борусия" (Дортмунд), "Порто", "Манчестър юнайтед", "Шахтьор" (Донецк), "Бенфика", "Наполи", "Тотнъм", "Рома";

Трета урна:
"Ливърпул", "Шалке", "Лион", "Монако", "Аякс", ЦСКА (Москва), ПСВ (Айндховен), "Валенсия";

Четвърта урна:
"Виктория" (Пилзен), "Брюж", "Галатасарай", "Йънг бойс", "Интер", "Хофенхайм", "Цървена звезда", АЕК (Атина).

Дневник