Бившият вицепрезидент на ФИФА Хуан Анхел Напо получи деветгодишна присъда заради участието си в огромния корупционен скандал в организацията през 2015 г.

Федералният съд в Бруклин обяви наказанието на 60-годишния парагваец, който в края на 2017 г. беше признат за виновен по обвинения за рекет и два случая с взимане на подкупи за нерегламентирана продажба на телевизионни и маркетингови права.

Бившият ръководител на южноамериканската футболна конфедерация (Конмебол) е получил 10.5 милиона долара под формата на подкупи между 2010 и 2016 г. покрай организирането на турнири. Те включват най-големите надпревари на национално и клубно ниво на континента - съответно Копа Америка и Копа Либертадорес.

Прокуратурата първоначално настояваше Напо да бъде осъден на 20 години затвор заради участието му в поредица от корупционни връзки. Той беше обвинен, че е бил "персонално отговорен за прославянето и разширяването на корупцията във футбола във време, в което спортът се е нуждаел най-много от реформа".

"Напо продължи да мами спорта, който беше длъжен да защитава. Взе милиони долари от подкупи въпреки огромното си състояние и окуражи други да участват в престъпленията", се казва в изявлението на съда.

Напо беше част от високопоставените ръководители на ФИФА, които бяха арестувани при акция на полицията в хотел в Цюрих през 2015 г. Миналата седмица бившият шеф на Бразилската футболна федерация Жозе Мария Марин беше осъден на четири години затвор.

Dnevnik.bg