„Лудогорец" влезе за трети път в груповата фаза на Лига Европа и си осигури европейски мачове до Нова година. Седемкратният български шампион очаквано преодоля "Торпедо" (Кутаиси) с 4:0 и след общ резултат 5:0 от двете срещи влиза във втория по сила турнир в Европа.

За втора поредна година тимът от Разград ще участва в груповата фаза на Лига Европа. Първият пък беше през сезон 2013-14. И при двете участия "Лудогорец" преодоляваше групите и стигаше директните елиминации – през 2014 г. игра осминафинал, а през миналия сезон отпадна на 1/16-финалите от "Милан".

За седем години българският първенец участва за пети път в групи на европейските турнири, след като два пъти игра и в групите на Шампионската лига.

В реванша срещу "Торпедо" тимът от Разград не срещна почти никакви проблеми и зарадва феновете си. Два гола вкара Густаво Кампаняро, а по веднъж се разписаха Върджил Мисиджан и Вандерсон. Успехът с 4:0 е втората най-убедителна победа при бразилския мениджър Пауло Аутуори. Най-голямата дотук е 7:0 на старта на европейската кампания срещу северноирландския "Крусейдърс".


"Лудогорец" стартира с една промяна от двубоя в Тбилиси и тя беше при вратарите. Ренан Дос Сантос замени колебливия в последните мачове Хорхе Броун. През уикенда основните играчи имаха почивка, след като Пауло Аутуори използва много различен състав за мача със "Славия" в Първа лига. За гостите от Грузия имаше само една промяна – вместо Кухианидзе започна Куталия.

Срещата започна по отличен начин за "Лудогорец" и шампионите поведоха още в шестата минута. Футболистите в зелено организираха много бърза атака, Кешеру обработи топката без да се бави и изведе Върджил Мисиджан. Холандецът стреля технично, топката се отби в левия страничен стълб и влеже в мрежата – 1:0.

След ранното попадение "Лудогорец" започна да играе с голямо самочувствие и нямаше никакви проблеми да създава опасности пред вратата на Квасхвадзе.

Най-добрите положения изпуснаха Мисиджан и Кешеру, а веднъж изстрел на Натанаел беше спасен.

Единствените моменти, в които на защитата на българския шампион беше поставяна под натиск бяха при статични положения. Грузинският тим няколко пъти стигна до разбърквания, а веднъж Ренан трябваше да се намесва решително, предотвратявайки сигурен гол.

В края на първата част "Лудогорец" стигна до втори гол, дело на Кампаняро. Бразилският халф се разписа след корнер и разбъркване. Първоначално той стреля с глава Квасхвадзе се намеси, но при добавката Кампаняро нямаше как да сбърка от около два метра.

След почивката "Лудогорец" свали темпото и вече не нападаше със същата настървеност. Това позволи на "Торпедо" да задържи топката малко по-дълго и да се изнесе в предни позиции. По този начин обаче грузинците се отвориха в защита и тимът от Разград не чакаше втора покана.

В рамките на три минути тимът на Пауло Аутуори вкара нови два гола, за да направи успеха си още по-убедителен. В 59-ата минута Натанаел изпълни бързо тъч и намери Вандерсон в наказателното поле, той финтира вратаря, но се затвори за изстрел, затова пусна към връхлитащия Кампаняро. Бразилецът вкара втория си гол с плътен удар с левия крак.

Три минути по-късно Вандерсон също се разписа. Този път асистенцията беше на Мисиджан, а атаката отново започна от левия бек Натанаел.

Жребият за Лига Европа е в петък от 14 часа. "Лудогорец" ще бъде във втора урна, като при отпадане на някои от тимовете в квалификациите, може да се озове и в първата.

Dnevnik.bg