Французинът Насер Буани спечели шестия етап в Обиколката на Испания. Спринтьорът на "Кофидис" се оказа най-бърз на финала в Сан Хавиер и победи соченият за фаворит Елиа Вивиани. Буани измина дистанцията от 155.7 километра между Уеркал-Овера до Сан Хавиер за 3:58.35 часа със средна скорост 39.16 км/ч.

Победата е 65-а в кариерата на Буани и едва шеста за сезона. Състезателят на "Кофидис" чакаше повече от година и половина, за да вземе успех в надпревара от световния тур.

За шести път в своята кариера спринтьорът взима победа в една от големите обиколки. През 2014 г., докато беше част от FDJ Буани спечели три етапа в Джирото и два във Вуелтата.

Успехът се оказа още по-ценен за него заради проблемите му от дисциплинарен характер в последните месеци и напрежението между него и мениджмънта на отбора. Ден по-рано Буани беше наказан от съдиите на Вуелтата заради "непристойно поведение" с 30 секунди и минус 15 точки, но така и не стана ясно какво е направил. В испанската преса беше съобщено, че той е хвърлил бутилка по спортния директор на "Кофидис", което отборът отрече.

Шестият етап беше спокоен със само две изкачвания от трета категория. Рано в него се откъснаха трима колоездачи – Луис Анхел Мате, Ричи Порт и Хорхе Кубедо.

Страничният вятър край морския бряг в Мурсия обаче направи финала много хаотичен. 30 км преди финалната линия Виктор Кампенертс падна, което разкъса групата. След това водещите тимове настъпиха още по-здраво заради поривите на вятъра, опитвайки да държат лидерите си далеч от проблеми.

Тибо Пино беше хванат в изостанала група, а в най-лошия момент шестият в генералонто класиране и четвърти от 2017 г. Вилко Келдерман спука гума. Оформи се група от около 70 колоездачи, които обаче не успяха да се върнат.

Във финалните километри спринтьорите се бореха за успеха, като втори зад Буани завърши Дани ван Попел, а трети остана Елиа Вивиани. В топ 10 влязоха още Симоне Конзони, Матео Трентин, Иван Гарсия Кортина, Омар Фрайле, Мигел Анхел Лопес, Петер Саган и Михаел Морков.

След шест етапа Руди Молар запазва лидерската фланелка в генералното класиране. Той има аванс от 41 секунди пред Михал Квятковски и 48 пред Емануел Бухман.

В петък предстои седмият етап – 185.7 километра между Пуерто-Лумбрерас и Посо Алкон. Около 12 км преди финала има изкачване от трета категория, а финалната линия също е на противонаклон.

Dnevnik.bg