Носителят на 20 титли от Големия шлем Роджър Федерер се класира за третия кръг на US Open след чиста победа над Беноа Пер – 7:5, 6:4, 6:4. Маестрото премина експресно през съперника си и се нуждаеше от по-малко от два часа, за да пречупи 56-ия в света.

Петкратният шампион в Ню Йорк отново нямаше кой знае каква съпротива срещу себе си. Пер беше равностоен на Федерер само в първата част, след която обаче швейцарецът направи нужните корекции. Помогна му и фактът, че от втория сет нататък Пер правеше всичко друго, но не и да играе тенис. Той започна да изпълнява трикови удари, да удря ракетата си и вика.

Маестрото победи Пер за седми път, като запазва перфектен баланс срещу 29-годишният французин. Той обаче завърши с 39 непредизвикани грешки и 27 уинъра, като не впечатли.

Първият сет мина през няколко обрата. Федерер записа пробив в петия гейм и поведе с 3:2. Пер обаче успя да се върне до 4:4, след като спечели подаването на втория в световната ранглиста. Все пак опитът на Маестрото си каза думата и той проби още веднъж французина, след което взе сервис гейма си и и поведе след 45 минути игра.

Нивото в първата част беше много високо, като Пер държеше концентрацията си и успяваше да се противопостави на петкратния шампион. Това продължи до петия гейм на втория сет, когато Федерер реализира ключов пробив.

След това Пер изобщо не беше на същото ниво, загуби концентрация и се поддаде на нервите, което бързо даде инициативата на страната на Федерер, а той се възползва.

В третия сет Федерер поведе с 4:1 след два пробива, но от другата страна на корта срещаше несериозно отношение от французина. Това доведе до липса на концентрация и от Маестрото, който в крайна сметка загуби два поредни гейма и интригата се върна за кратко.

Въпреки това изненада нямаше и след 1.59 часа Маестрото си тръгна от корта като победител.

В следващия кръг Федерер ще се изправи срещу Ник Кириос. Австралиецът победи Пиер-Юг Ербер от Франция – 4:6, 7:6 (6), 6:3, 6:0.

"Срещу Беноа не е лесно. Мисля, че бях подготвен, но понякога той просто изключва от играта си. Не знам защо става така, но просто пропуска три точки, след което прави 15 перфектни удара", каза Федерер.

Швейцарецът изрази мнение, че горещото време продължава да оказва влияние върху тенисистите.

"През деня топката се движи по-бързо, а във вечерните сесии отскача по-високо. За мен всичко беше по-различно с това, че играх по-рано днес. По друг начин проведох режима си, но при мен гъвкавостта се е превърнала в рутина", добави Федерер.

Зверев също продължава напред

Поставеният под №4 в Ню Йорк Александър Зверев също стигна до третия кръг, като го прави за пръв път в заключителния турнир от Големия шлем. Германецът победи много бързо Никола Маю 6:4, 6:4, 6:2 само за час и 49 минути.

Зверев даде ранни индикации, че съвместната му работа с Иван Лендъл дава резултати и беше много съсредоточен на корта. 21-годишният тенисист допусна минимален брой грешки, а в същото време контролираше срещата по много уверен начин.

Германецът завърши с 42 уинъра и само 15 непредизвикани грешки. Зверев беше пробит веднъж, а в същото време той спечели пет пъти подаването на съперника си.

В следващия кръг ще има изцяло германски сблъсък, като Зверев ще срещне Филип Колшрайбер.

Dnevnik.bg