Изненадите в женския US Open продължиха с отпадането на световната №2 Каролин Вознячки. Шампионката от Australian Open допусна тежка загуба с 4:6, 2:6 от украинката Леся Цуренко.

Вознячки направи доста неубедителен мач и допусна нетипично много за играта си непредизвикани грешки - 35 срещу 38 за Цуренко. В същото време украинката беше много по-агресивна и пласира 20 завършващи удара срещу скромните седем за датчанката.Първият сет беше много драматичен, като премина през цели 16 точки за пробив. Десет от тях се откриха пред Вознячки, която започна по-добре мача. Световната №2 проби още в първото подаване на съперничката и поведе с 2:0.

Цуренко веднага върна пробива, но още в следващия гейм се пропука и изостана с 1:3. Украинката обаче отговори по впечатляващ начин и спечели 11 от следващите 14 гейма, за да стигне до победата след 1.41 ч. игра.

Във втория сет заемащата 36-ото място в света Цуренко беше изключително убедителна. Тя вкара 82% от първите си сервиси, не даде нито един шанс за пробив на Вознячки и реализира две от трите възможности, които имаше в подаванията на датчанката.

След загубата на Вознячки в турнира вече ги няма победителките в три от предишните пет турнира от Големия шлем.

Световната №1 и шампионка от "Ролан Гарос" Симона Халеп отпадна още на старта, а носителката на трофея от миналогодишния "Уимбълдън" Гарбине Мугуруса беше елиминирана във втория кръг.

Едва за втори път след "Ролан Гарос" през 2014 г. първите две поставени в основната схема на турнира от Големия шлем си тръгват още преди третия кръг.

Извън отпадането на Вознячки до други изненади при жените в четвъртия ден на US Open не се стигна. Шампионката от "Уимбълдън" и поставена №4 Анжелик Кербер спечели тежък двубой с Йохана Ларсон от Швеция - 6:2, 5:7, 6:4. Следващата й съперничка е Доминика Цибулкова.

Носителката на пет титли от Големия шлем Мария Шарапова също се класира за третия кръг. Рускинята победи румънката Сорана Кърстя с 6:2, 7:5. В следващия кръг тя ще се изправи срещу поставената под №10 Йелена Остапенко. Шампионката от миналогодишния "Ролан Гарос" надигра Тейлър Таунзънд от САЩ с 4:6, 6:3, 6:4.

Напред от поставените в долната половина на схемата продължават още №5 Петра Квитова, №6 Каролин Гарсия, №13 Кики Бертенс, №14 Мадисън Кийс, №20 Наоми Осака, №26 Арина Сабаленка и №30 Карла Суарес Наваро.

Всички мачове в третия кръг:

Кая Канепи - Ребека Петерсон
Серена Уилямс - Винъс Уилямс
Каролина Мучова - Ашли Барти
София Кенин - Каролина Плишкова

Слоун Стивънс - Виктория Азаренка
Барбора Стрицова - Елиз Мертенс
Екатерина Макарова - Анастасия Севастова
Цян Уан - Елина Свитолина

Каролин Гарсия - Карла Суарес Наваро
Мария Шарапова - Йелена Остапенко
Мадисън Кийс - Александра Крунич
Доминика Цибулкова - Анжелик Кербер

Петра Квитова - Арина Сабаленка
Наоми Осака - Аляксандра Саснович
Кики Бертенс - Маркета Вондроушова
Катерина Синякова - Леся Цуренко

Дневник