Нападателят на "Атлетико" (Мадрид) Антоан Гризман беше избран за най-добър футболист в Лига Европа за сезон 2017-18. Французинът спечели отличието на УЕФА в конкуренцията на съотборника си Диего Годин и плеймейкъра на "Марсилия" Димитри Пайе.

"Атлетико" спечели турнира за трети път след 2012 и 2014 г., а Гризман имаше основна заслуга. 27-годишният нападател изигра осем мача и общо 630 минути, в които отбеляза шест гола и направи четири асистенции.

Носителят на отличието беше определен след гласуване, в което участваха 48-те треньори на отборите, които играха в груповата фаза миналия сезон, и 55 спортни журналисти от страните-членки на УЕФА.

Гризман спечели първото място по категоричен начин, след като събра 388 точки. Пайе остана втори с 84 точки, а Годин получи 84.


В топ 10 попаднаха още двама играчи на "Атлетико". Вратарят Ян Облак е четвърти с 43 точки, а полузащитникът Коке раздели шестото място с Ариц Адурис от "Атлетик" (Билбао). Двамата получиха по 16 точки.

В челната десетка влязоха още Чиро Имобиле от "Лацио" (26 т.), Луис Густаво и Флориан Тувен от "Марсилия (по 10 т.) и Сергей Милинкович-Савич от "Лацио" (8 т.).

Наградата за футболист на сезона в Лига Европа беше връчена за втора поредна година. Първият носител на отличието беше Пол Погба, а компания в челната тройка му правеха съотборниците му в "Манчестър юнайтед" Хенрик Мхитарян и Златан Ибрахимович.

Дневник