Формула 1 обяви предварителния календар за сезон 2019, в който няма никакви промени на домакините. В навечерието на Гран при на Италия беше обявен календар с 21 старта за втора поредна година и общо трети път в историята.

Голямата новост е, че за пръв път Формула 1 ще завърши през декември. Последният старт е планиран за 1 декември на пистата "Яс Марина" в Абу Даби.

Сезонът традиционно ще започне в Австралия на "Албърт парк", като стартът ще е на 17 март. Европа ще приеме 11 състезания, пет ще са в Азия, четири в Северна и Южна Америка и едно в Австралия.

Гран при на Китай на 14 април пък ще влезе в историята като юбилеен №1000 след създаването на Формула 1 през 1950 г.

Късният финал на сезона се дължи на желанието на отборите да няма провеждане на състезания в три последователни уикенда. Подобно нещо се въведе през 2018 г., когато Гран при на Франция, Австрия и Великобритания се проведоха между 24 юни и 8 юли.

Паралелно с обявяването на календара беше съобщено, че са подновени договорите с две от състезанията. Гран при на Япония на легендарната писта "Сузука" остава част от Формула 1 до 2021 г., а очаквано Гран при на Германия на трасето "Хокенхайм" запазва мястото си и през 2019 г.

Оставането на Германия като домакин е гарантирано след намесата на "Мерцедес". Автомобилната компания става основен спонсор на надпреварата.

"Много съм щастлив, че можем да обявим още един сезон с 21 състезания във Формула 1. Това показва, че всички промотъри работят с дългосрочна стратегия и желание да се гарантира бъдещето на този спорт", каза изпълнителният директор на "Либърти медиа" Чейс Кери.

Сезон 2019 във Формула 1


17 март Австралия (Албърт парк)
31 март Бахрейн (Сахир)
14 април Китай (Шанхай)
28 април Азербайджан (Баку)
12 май Испания (Каталуня)
26 май Монако (Монако)
9 юни Канада (Жил Вилньов)
23 юни Франция (Пол Рикар)
30 юни Австрия (Ред бул ринг)
14 юли Великобритания (Силвърстоун)
28 юли Германия (Хокенхайм)
4 август Унгария (Хунгароринг)
1 септември Белгия (Спа-Франкошам)
8 септември Италия (Монца)
22 септември Сингапур (Сингапур)
29 септември Русия (Сочи)
13 октомври Япония (Сузука)
27 октомври Мексико (Ерманос Родригес)
3 ноември САЩ (Остин)
17 ноември Бразилия (Интерлагос)
1 декември Абу Даби (Яс Марина)

Дневник