Пилотът на "Заубер" Маркус Ериксон се отърва невредим след много тежка катастрофа във втората свободна тренировка преди Гран при на Италия, 14-и кръг за сезона във Формула 1. Шведът изгуби контрол над своя болид на старт-финалната права на пистата "Монца" със скорост над 250 км/ч.

Инцидентът се случи около 2 минути след началото на вторите 90 минути за подготовка през уикенда. Ериксон ускори с пълна мощност на старт-финалната права, като беше с отворено задно крило, което допълнително увеличи прилепянето на болида му пистата.

Системата DRS обаче даде грешка и крилото не се затвори, което направи колата на шведа неуправляема при опит той да започне спиране. Ериксон се удари в предпазната стена, завъртя се, след което неговият "Заубер" се преобърна.

"Добре съм, нищо ми няма. Лекарите ще ме прегледат за всеки случай, но наистина не мисля, че има нещо сериозно", беше краткият коментар на пилотът на "Заубер".

Болидът му обаче беше напълно унищожен, което отвори работа за механиците на "Заубер". Надеждите са Ериксон да се върне за третата свободна тренировка в събота по обяд или за квалификацията, която е по-късно през деня.

Това е втори сериозен инцидент с болид на "Заубер" в рамките на седмица. В предишния кръг за Гран при на Белгия на пистата "Спа" Фернандо Алонсо прелетя над Шарл Леклер, след като беше блъснат от пилота на "Рено" Нико Хюлкенберг.

Първата свободна тренировка за Гран при на Италия се проведе на мокра писта при много ниски температури. В нея пилотите направиха само опознавателни обиколки.

Във вторите 90 минути за подготовка пистата изсъхна, а след прекъсването заради катастрофата на Ериксон, бяха направени и опити с висока скорост.

Най-добро време даде соченият за фаворит Себастиан Фетел. Пилотът на "Ферари" направи 27 обиколки, а най-добрият му резултат беше 1:21.105. Германецът изпревари с 270 хилядни съотборника си Кими Райконен. Трети остана световният шампион и лидер в шампионата Люис Хамилтън (+0.287 сек).

Дневник