Шампионът Рафаел Надал премина през много тежко изпитание и се класира за осминафиналите на US Open. Испанецът направи обрат за 5:7, 7:5, 7:6 (7), 7:6 (3) срещу Карен Хачанов.

 Двубоят продължи близо 4.30 часа и се превърна в същинско зрелище. Надал положи много усилия да се измъкне от трудно положение и накрая успя.

Руснакът, който е 27-и в света, беше близо до това да вземе преднина от два сета, като водеше със 7:5, 5:4 и сервираше. Съперникът му обаче съумя да се спаси във важния момент и мачът продължи.

Хачанов игра силно, като разчиташе много на началния си удар, който му донесе 22 директни точки. Той взе ранен пробив в първия сет, който по-късно Надал върна. В края обаче руснакът отново проби и това му осигури преднината.

Във втория сет Хачанов вървеше уверено към увеличаване на предимството си. Той сервираше за 2:0, но испанецът върна пробива. Тогава се наложи затваряне на покрива и двамата получиха кратка почивка. След нея Надал направи още един пробив и спечели сета.

Пробиви липсваха в третия сет, макар че още в първия гейм Хачанов поведе с 40:0. В последвалия тайбрек той се спаси след 3:6 и изравни. В последвалата надпревара обаче Надал стигна до успеха с 9:7 точки.

Оспорваното съревнование се пренесе и в четвъртия сет. В него Надал взе ранен пробив и сервираше за победата при 5:4, когато съперникът му изравни. Дойде ред на нов тайбрек, в който испанецът беше категоричен.

Дневник