Правителството на Виетнам даде зелена светлина за реализирането на състезание от Формула 1 в страната. От няколко години се обсъжда възможността столицата Ханой да приеме уличен старт, а сега това е близо до реализиране.

В началото на годината в Лондон имаше среща между Асоциацията на промотърите във Формула 1 и собствениците от "Либърти медия", които дискутираха темата за състезание във Виетнам. Освен Формула 1 и други надпревари са заинтересовани да стъпят в азиатската страна.

"Всички министри и държавни агенции подкрепят такава идея. Ханой има възможност да се представи пред света в по-различна светлина", каза говорителят на правителството Май Тин Дунг.

 От правителството добавиха, че е било направено допитване до хората, които живеят около предполагаемото трасе. Те са дали съгласието си за провеждане на състезание. Засега обаче от Виетнам не разкриват кога може да бъде подписан договор и кога евентуално страната ще приеме състезание.

Говорителят на правителството добави, че на Ханой ще бъдат отпуснати средства от държавния бюджет, за да се изгради специална инфраструктура.

Виетнам е само една от страните, които са сред обсъжданите нови дестинации, откакто "Либърти медия" станаха собственици на Формула 1. Другите са Аржентина, Дания и Холандия.

Преди ден Формула 1 обяви календара си за 2019 г. Той ще продължи рекордно дълго, като започва на 17 март и за пръв път от 1950 г. ще завърши в началото на декември.

Дневник