Испанската прокуратура обяви, че подновява разследването около чернодробната трансплатанция на бившия футболист на "Барселона" Ерик Абидал. Преди шест години на французина му беше направена животоспасяваща операция, след като беше диагностициран с рак. След това той продължи футболната си кариера.

През лятото полицията съобщи, че разполага с телефонни разговори на бившия президент на каталунците Сандро Росел, който твърди, че черният дроб е закупен нелегално. Умишлено пък беше представена версията, че донор е братовчедът на играча – Жерар Арман.

Прокуратурата обаче съобщи, че вече разследва сигнали за трафик органи и фалшифицирани документи около операцията на Абидал. Затова беше обявено, че прокурорите подновяват разледване, а също така ще се иска съдебномедицински анализ за това, че Арман е донор.

 Националната организация за трансплантации в Испания (ONT) заяви, че се е присъединила към прокурорите, като е поискала разследването да бъде възобновено, дори и да е провела свое собствено през 2012 г. В искането на организацията се казва, че "всички аспекти на трансплантацията на г-н Абидал трябва да бъдат изяснени веднъж завинаги".

В момента Ерик Абидал е спортен директор на "Барселона", като зае поста през 2018 г.

Дневник