Шампионът във Висшата лига "Манчестър сити" се върна на пътя на победите, поправяйки грешната си стъпка от предишния кръг, когато завърши 1:1 с новака "Уулвърхемптън". Тимът на Пеп Гуардиола победи "Нюкасъл" на своя "Етихад", но успехът дойде неочаквано трудно след 2:1.

Двубоят отбеляза 10-ата годишнина, откакто клубът беше придобит от Шейх Мансур и кралската фамилия на Абу Даби.

Головете на "Етихад" вкараха Рахийм Стърлинг и Кайл Уокър. Точен за "свраките" пък беше Деандре Йедлин.

 "Гражданите" имаха пълно надмощие, но въпреки това не успяха да се поздравят с убедителна победа. Съставът на Рафаел Бенитес предложи дефанзивна игра, която в един момент можеше да доведе до успех за гостите.

Гуардиола направи три промени в титулярния си състав, след като заложи на Габриел Жезуш, Джон Стоунс и Рияд Марез вместо Бернардо Силва, Илкай Гюндоган и Венсан Компани. "Сити" започна с трима в атака и се стараеше да бъде много офанзивен.

"Гражданите" се нуждаеха от само осем минути, за да излязат напред в резултата. Това се случи, след като успяха да отнемат топката в половината на гостите. Футболистите на Гуардиола притиснаха съперника си и отнеха около наказателното поле, Бенжамен Менди подаде към Стърлинг, а той с хубав финт се освободи от защитник.

Нападателят стреля със запазената си марка удар по диагонала и не остави шансове на Дубравка – 1:0.

Ранното попадение не промени поведението на "свраките", които продължиха да играя пред собственото си наказателно поле с единствената мисъл да рушат действията на домакините. В много редки случаи "Нюкасъл" успяваше да организира контраатаки, които имаха за цел да търсят Айосе Перес в предни позиции.

В 18-ата минута вратарят на гостите Дубравка се намеси отлично и спаси удар на Габриел Жезуш, който остана очи в очи с него.

През първите 30 минути футболистите в черно-бяло нямаха нито един удар към вратата на Едерсон, точен или неточен. Освен това "свраките" контролираха топката и в едва 21% от времето.

Въпреки това в 30-ата минута гостите изравниха след първата си атака преди почивката. Соломон Рондон се измъкна отляво и пусна прострелно центриране в наказателното поле, където връхлитащият Йедлин се разписа.

В ситуацията футболистите на "Сити" бяха хванати неподготвени, като повечето от тях бяха увлечени да атакуват.

До края на първата част "Сити" беше отправил 11 удара, от които три точни, но резултатът остана равен. През второто полувреме футболистите на Пеп Гуардиола подходиха много по-агресивно и веднага обградиха наказателното поле на гостите.

Много бързо "Сити" успя да върне аванса си, след като в 52-ата минута Кайл Уокър се разписа. Той получи подаване от Серхио Агуеро и с бомбен изстрел от около 30 метра прати топката в мрежата на Дубравка.

За десния защитник това беше първи гол в 52-ия му мач за "гражданите".

Последваха нови силни минути за "гражданите", които завършиха двубоя с повече от 20 голови положения. Въпреки това точните удари бяха прекалено малко и нови попадения не паднаха.

Пропуск в допълнителното време направи и Серхио Агуеро. Той не успя да вкара за 15-и път на "Нюкасъл", който е и отборът, срещу когото аржентинецът се е разписвал най-много.

Дневник