Роджър Федерер си осигури място на осминафиналите в US Open след чиста победа над Ник Кириос – 6:4, 6:1, 7:5. Петкратният шампион в Ню Йорк направи силен мач и изнесе истинска лекция на австралийския си съперник, като се нуждаеше само от 1.46 часа, за да преодолее третия кръг.

37-годишният ветеран продължава напред с надеждата да стане най-възрастният шампион на US Open. Той стига осминафиналите за 17-и път в своята кариера.

Въпреки спадовете на Кириос и нервните изблици на австралиеца, Федерер остана концентриран и задържа нивото си през целия двубой. Маестрото постигна трета поредна победа над Кириос, но този път без да загуби сет. Досегашните му два успеха не бяха чисти, а първият мач в съперничеството с австралиеца отиде на сметката на Кириос.

В следващия си мач той ще срещне австралиеца Джон Милман, който победи Михаил Кукушкин с 6:4, 4:6, 6:1, 6:3.

"Най-важният гейм беше седмият, защото успях да взема подаването си. Беше важно да остана позитивен, защото в началото Ник играеше по-добре от мен. След това той играеше на приливи и отливи, а може би и моето ниво беше високо. Доволен съм, защото денят беше добър за мен", каза Федерер след мача.Той обясни, че добре се е нагодил към атмосферните условия в Ню Йорк и е стигнал до успеха благодарение на това.

Първият сет беше много оспорван като Федерер беше по-нервният от двамата тенисисти. Швейцарецът срещна сериозен отпор, като очаквано Кириос разчиташе на мощен сервис, а по-опитният от двамата тенисисти се нуждаеше от повече време, за да навлезе в ритъм.

Ключов в сета и в срещата се оказа седмият гейм на първата част. Тогава Федерер успя да спаси четири точки за пробив и в крайна сметка взе подаването си, за да поведе с 4:3. След това играта на Кириос рухна и австралиецът се поддаде на нервите.

Той взе своето подаване, но след това Федерер поведе с 5:4, а в накрая проби, за да затвори и сета 37 минути.

Сривът в играта на Кириос беше неизбежен, като той започна с традиционните си монолози и нервни изблици. Австралиецът подходи несериозно, опитвайки прибързани удари или просто спираше да се движи по корта.

От своя страна Федерер не показа никакво отпускане и спечели седем поредни гейма, включително последните две от първия сет, като бързо поведе с 5:0. Тогава Кироос прекъсна серията от геймове за Федерер, макар че швейцарецът имаше две точки, за да спечели сета. Все пак австралиецът взе подаването си, но за обрат беше късно. Маестрото беше концентриран и след само 25 минути вече водеше с 2:0 сета.

В решителният сет Кириос опита да си върне самочувствието и показа, че се стабилизира. Частта бепе много оспорвана и австралиецът спаси две точки за пробив в седмия гейм. Решаващ обаче се оказа 11-ият, когато Федерер успя да спечели подаването на съперника си.

След това Маестрото нямаше проблем да затвори срещата в три сета и да продължи напред.

Федерер завърши срещата с 16 аса срещу 13 за съперника си. Маестрото реализира и 51 уинъра при 24 непредизвикани грешки.

Дневник