Третият кръг на US Open се оказа непреодолимо препятствие за Александър Зверев, след като германският талант отпадна на тази фаза от турнира. Четвъртият в световната ранглиста отстъпи на своя сънародник Филип Колшрайбер 7:6 (1), 4:6, 1:6, 3:6 в един от най-интересните мачове от програмата.

Ветеранът Колшрайбер се представи много силно и показа характер, за да се справи с един от фаворитите в турнира. Зверев пък доказа, че в надпреварите от Големия шлем продължава да има проблеми и рядко успява да се класира за втората седмица.

Победата е трета за Колшрайбер в петия му мач със Зверев. По-опитният от двамата германци прекъсна серия от два поредни успеха на по-младия си съперник.

 Зверев завърши с девет аса, но направи и седем двойни грешки. Общо непредизвиканите грешки в срещата бяха 53, далеч повече от 39-те уинъра, които постигна германецът.

"Днес просто не бях толкова добър и Филип ме победи, защото направи силен мач. Няма какво повече да кажа. Гледам наистина с голямо нетърпение към работата ми с Иван Лендъл. Мисля, че резултатите вече се виждат, но истинската ни цел е следващата година, насочваме подготовката си към нея", каза Зверев след срещата.

Никакви проблеми обаче нямаше двукратният шампион от Ню Йорк Новак Джокович (2011 и 2015 г.). Сърбинът надви Ришар Гаске с 6:2, 6:3, 6:3 за 2.13 часа. Победителят от "Уимбълдън" показа, че навлиза в най-доброто си състояние, като всичко му се получаваше.

След като губеше сет в предишните си два мача, този път Джокович беше на много високо ниво. През целия двубой сърбинът демонстрираше стабилна игра от основната линия, която караше Гаске да греши по-често. Джокович постигна 13-а победа, като остава със само едно поражение срещу френския си съперник, то беше през вече далечната 2007 година.

Първият и третият сет се развиха идентично, след като носителят на 13 титли от Големия шлем направи по два пробива. Единият беше рано, а другият в самия край на сета. Във втората част Джокович проби подаването на Гаске във втория гейм, което му позволи впоследствие да поведе с 3:0 и да контролира умело развоя на сета.

"Мисля, че беше страхотен мач от началото до края. В третия сет Ришар вдигна нивото си и публиката го подкрепяше, защото искаше по-дълго да гледа тенис. Тук вечерните сесии са много забавни, защото хората наистина те зареждат с много енергия. Чувствам се отлично и най-вече се радвам, че намерих играта си, особено от бекхенд", каза Джокович.

В следващия си мач Джокович ще срещне португалеца Жоао Соуса, който победи Лука Пуй.

Напред към осминафиналите продължават още Кей Нишикори и Давид Гофен. Японецът победи Диего Шварцман в маратонски мач 6:4, 6:4, 5:7, 6:1 след 3.19 часа, докато Гофен се справи с Ян-Ленард Щруф с 6:4, 1:6, 7:6 (4). Нишикори ще играе на осминафинал срещу Колшрайбер.

Изненади в дамската схема

Поредният ден на US Open донесе много повече изненади в дамския турнир. Шампионката от 2016 г. Анжелик Кербер и победителка от "Уимбълдън" отпадна след загуба от Доминика Цибулкова. Носителката на три титли от Големия шлем отстъпи с 6:3, 3:6, 3:6 след 2.15 часа.

Двубоят беше много качествен и макар че Кербер имаше по-добри статистически показатели, победата отиде в полякинята. Цибулкова завърши с по-голям брой непредизвикани грешки – 39 срещу само 25 за шампионката от 2016 г. Решаващи обаче се оказаха 40-те уинъра на Цибулкова.

В първия сет предимството беша на страната на Кербер, която три пъти проби съперничката си. След това обаче изведнъж играта на германката се срина и тя започна да греши много по-често. Пробивите се обърнаха, като Кербер загуби три пъти подването си срещу само веднъж от Цибулкова, като по този начин резултатът вече беше равен.

Последният трети сет беше много интересен, като Цибулкова спаси две точки за пробив още в първия гейм, след което заигра много стабилно. В четвъртия, петия и шестия гейм имаше пробиви, след които обаче полякинята поведе с 4:2 и в крайна сметка взе мача.

Шестата поставена в Ню Йорк Каролин Гарсия също напусна турнира. Французойката отстъпи на Карла Суарес-Наваро с 7:5, 4:6, 6:7 (4). Кики Бертнес загуби от 103-ата в света Маркета Вондрусова с 6:7 (4), 6:2, 6:7 (1), а финалистката от 2017 г. Мадисън Кийс се справи с Александра Крунич в друг трисетов сблъсък – 6:4, 1:6, 6:2.

Отпадане имаше и за двукратната шампионка от "Уимбълдън" Петра Квитова. Чехкинята, която има два четвъртфинала в Ню Йорк, загуби от Арина Сабаленка с 5:7, 1:6. Представителката на Беларус спечели след само 1.27 часа, като направи много силен мач.

Дневник