Шампионът от US Open през 2014 г. и седми поставен в тазгодишния турнир Марин Чилич стигна осминафиналите след един от мачовете дотук в надпреварата. Хърватинът игра пет сета срещу австралиеца Алекс Де Минор и обърна срещата от 0:2 сета. След точно четири часа игра и 4:6, 3:6, 6:4, 6:4, 7:5 Чилич пречупи амбициозния Де Минор.

Срещата приключи в 2.23 часа местно време. Де Минор спаси седем мачбола, но все пак се предаде пред по-опитния си съперник.

Австралиецът, който е само на 19 години затвърди отличните впечатления, които прави през тази година. Де Минор стигна третия кръг във втори пореден турнир от Големия шлем, след като го направи и на "Уимбълдън". Опитът на Чилич и физическата му подготовка обаче се оказаха ключови. Де Минор обаче показа представяне сходно с това на един от треньорите си Лейтън Хюит, като отказваше да се предаде дори в най-тежките моменти.

 В осминафиналите Чилич ще се срещне с друг представител на Топ 10 – Давид Гофен.

Двамата се срещнаха за пръв път и Де Минор беше много близо до това да шокира шампиона от преди четири години. В крайна сметка обаче Чилич постигна шестия обрат в своята кариера от 0:2 сета."Това е невероятно, атмосферата тук е страхотна. Благодаря на хората, че останаха на корта, за да ни гледат, а е толкова късно. Поздравления за Алекс, страхотен дух. Той остави сърцето си на корта, начинът, по който се върна от 5:2 беше страхотен. Аз няма да се сърдя за подкрепата към него, защото той игра невероятно", каза Чилич.

В първите два сета Де Минор впечатли с движението си по корта и правилните решения, които взимаше. Той беше много свеж и се отбраняваше по отличен начин срещу Чилич. Австралиецът проби два пъти подаването на Чилич, след като изоставаше рано с 0:2 в първата част и след това взе сета.

Прекрасната му игра в защита продължи и във втория сет, когато двамата направиха много грешки, но Чилич пак загуби три пъти своето подаване. Де Минор се възползва и след 6:3 вече имаше аванс от два сета.

Чилич обаче прояви характер и за пореден път показа, че е един от тенисистите в световния тур, които са най-устойчиви на напрежение. Хърватинът се събра и след два пробива вече откри сметката си в сетовете – 6:3.

Четвъртата част беше ключова, като в нея резултатът се движеше гейм за гейм. В осмия гейм Де Минор спаси пет точи за пробив и след маратонски разигравания успя да вземе своето подаване. Все пак в следващия сервис гейм на австралиеца Чилич най-накрая го пробив и вкара мача в пети сет.

Сензацията изглеждаше почти сигурна, след като Де Минор реализира пробив в третия гейм от сета. Чилич обаче много бързо успя да отговори и взе четири поредни гейма, пробивайки два пъти съперника си.След като вече водеше с 5:2 хърватинът направи решителна крачка към приключване на мача. Де Минор спаси пет мачбола и с много характер успя да прекъсне серията от поредни геймове на хърватина.

Трилърът продължи и при подаването на Чилич, който допусна пробив. Той имаше шести мачбол, но Де Минор успя да го пречупи, след което докара нещата и до 5:5. Все пак хърватинът намери подаването си във важния момент и поведе с 6:5, след което при сервис гейма на Де Минор поведе с 40:0, имайки още три мачбола. Де Минор спаси първия от тях, но нямаше сили за повече.

В мач от дамския турнир шампионката от 2006 г. Мария Шарапова се справи с десетата поставена Йелена Остапенко. Рускинята победи с 6:3, 6:2 в един от най-убедителните си мачове в последните месеци.

Латвийката се бореше, но нямаше отговор на играта Шарапова. Бившата №1 в света увеличи серията си без загуба във вечерна сесия на US Open на 22 победи. Освен това тя взе трета победа срещу тенисистка от Топ 10 през годината в седмия си мач.

Остапенко заложи на традиционната си игра с мощни удар от дъното на корта, което обаче този път не носеше успех. За последно двете се изправиха в Рим през май, когато срещата продължи 3.11 часа, но сег Шарапова се справи много по-бързо.

Латвийката записа общо 40 непредизвикани грешки и само 11 уинъра в двубоя, което се оказа решаващо. Шарапова нямаше нужда да прави нещо специално, като завърши с 11 уинъра. В нейн плюс обаче бяха многото грешки на Остапенко.

Публиката на корта обаче стана на крака при един прехвърлящ удар на Шарапова, с който рускинята успя да спечели първия сет. На осминафиналите рускинята ще срещне Карла Суарес Наваро.

Дневник