Люис Хамилтън постигна шампионска победа в Гран при на Италия и нанесе тежък удар по самочувствието на "Ферари". Световният шампион потегли трети зад Кими Райконен и Себастиан Фетел, но направи отлично състезание и записа шестия си успех за сезона.

"Ферари" беше абсолютен фаворит в надпреварата и всички очаквания бяха за двойна победа. На хартия "скудерията" имаше сериозно предимство на "Монца" и беше по-бързият отбор в свободните тренировки и квалификацията.

Хамилтън обаче възползва от грешка на германеца, който го удари на старта, след което изпревари финландеца и финишира пръв с огромен аванс от девет секунди. Той събра 256 точки и поведе с 30 точки пред Фетел, който завърши четвърти на "Монца".

 Фетел и Хамилтън влязоха в здрава битка веднага след старта. Британецът атакува и влезе пръв в четвъртия завой, но беше ударен от германеца. Последствията обаче се оказаха по-тежки за пилота на "Ферари", който се завъртя и се срина до последното място.

По болида на Хамилтън нямаше сериозни поражения, а на пистата излезе кола за сигурност. След подновяването на състезанието световният шампион изпревари лидера Райконен. Финландецът обаче бързо успя да си върне първата позиция.

Пилотът на "Ферари", за когото това беше първи полпозишън за сезона, дълго време водеше колоната. Задните му гуми обаче започнаха да се износват и той не успя да удържи на темпото на Хамилтън. Осем обиколки преди края пилотът на "Мерцедес" предприе успешна атака и до края нямаше никакви проблеми.

Валтери Ботас допълни страхотния ден на "сребърните стрели" с трета позиция. Освен че се качи на подиума за шести път през сезона, финландецът помогна доста на Хамилтън, като не позволи на Фетел да го изпревари.

Дневник