Шампионът от US Open Рафаел Надал продължи защитата на титлата след още една трудна победа. Испанският тенисист срещна неочаквани проблеми срещу грузинеца Николоз Басилашвили, но се класира за четвъртфиналите след успех с 6:3, 6:3, 6:7 (6), 6:4.

Двубоят продължи три часа и 20 минути и подложи световния №1 на още едно тежко изпитание след титаничния сблъсък с руснака Карен Хачанов в третия кръг. Следващият съперник на Надал е австриецът Доминик Тийм, който победи неочаквано убедително миналогодишния финалист в Ню Йорк Кевин Андерсън - 7:5, 6:2. 7:6 (2).

Надал и Басилашвили се изправиха един срещу друг за втори път. Първата им среща беше в миналогодишния "Ролан Гарос", когато лидерът в световната ранглиста постигна смазващ успех с 6:0, 6:1, 6:0.

Носителят на 17 титли от Големия шлем започна уверено и днешния мач. Той нямаше проблеми в своите сервис геймове и не даде нито един шанс за пробив на Басилашвили в първия сет. Грузинецът също сервираше солидно в началото. В осмия гейм обаче той се пропука след няколко грешки от бекхенд и даде възможност на Надал да сервира за спечелването на сета. Испанецът не я пропусна с категоричен гейм на 15.

Втората част започна отлично за шампиона. Той проби още в първия гейм, след което затвърди предимството си и поведе с 2:0. В четвъртия гейм Басилашвили имаше цели три възможности два върна пробива, две от които поредни при 40:15. Той обаче не се възползва от тях и не получи други шансове до края на сета.

Всичко се развиваше по план за Надал, който можеше да пробие още на старта и на четвъртата част. Той обаче пропусна цели пет точки за пробив в първия сервис гейм на Басилашвили. Грузинецът измъкна подаването си, след което изненадващо стигна до първия си пробив от началото на мача.

Басилашвили не успя да затвърди предимството си и пробивът беше върна още в следващия гейм. 37-ият в световната ранглиста обаче заигра с много по-голямо самочувствие и започна да създава огромни трудности за шампиона.

Двамата стигнаха до тайбрек, който започна по-добре за Надал. Испанецът реализира ранен минипробив и повее с 3:1. Басилашвили обаче бързо навакса пасива си, а при 6:5 стигна до сетбол. Надал се спаси, но грузинецът стигна до втора възможност при 7:6. Този път той имаше сервис на разположение и се възползва.

Четвъртият сет започна пробив за Надал. Той успя да го затвърди и да поведе с 2:0. Затварянето на мача обаче се оказа много трудна задача.

Световният №1 имаше две възможности да реализира още един пробив и да повее с 4:1. Басилашвили обаче продължи да играе много уверено. Той успя да измъкне подаването си, а веднага след това върна пробива и изравни - 3:3.

Надал все пак показа класата си и не допусна изненада. Той проби още в следващия гейм, след което затвърди предимството си и поведе с 5:3.

При 5:4 испанецът получи шанс да сервира за спечелването на мача и след безупречен гейм на нула сложи точка на спора. Toй записа 11-a поредна победа на кортовете в Ню Йорк и общо 59-ата от 69 изиграни срещи в US Open.

Дневник