Крилото на "Олимпиакос" Александър Везенков и плеймейкърът на "Химки" Дий Бост ще бъдат в състава на България за последния етап от квалификациите за световното първенство по баскетбол през 2019 г.

Националите посрещат европейския шампион от 2013 г. Франция на 13 септември. Три дни по-късно българският отбор ще гостува на бронзовия медалист от Лондон 2012 Русия.

Селекционерът Любомир Минчев обяви днес група от 13 играчи, на които ще разчита за двата мача. Участието на Везенков и Бост зависеше от клубните им отбори заради продължаващия конфликт между Световната баскетболна федерация (ФИБА) и Евролигата около синхронизирането на спортните календари. В крайна сметка "Олимпиакос" и "Химки" разрешиха на двамата да участват в квалификациите.

В състава на България са още двама играч от чуждестранни отбори - гардът на румънския "Клуж" Станимир Маринов и центърът на "Пиаченца" Николай Вангелов. Останалите избраници на Минчев са от българското първенство.

С най-много представители е "Берое" - Павел Маринов, Николай Стоянов, Александър Янев и Станислав Ваклинов. Божидар Аврамов и Христо Захариев са повиканите от шампиона "Левски Лукойл", а Венцислав Петков и Димитър Димитров - от "Балкан" (Ботевград). Цветомир Чернокожев от "Академик" (София) допълва състава.

Програмата на България за световните квалификации

13 септември
България - Франция

16 септември
Русия - България

30 ноември
България - Босна и Херцеговина

3 декември
Франция - България

21 февруари
България - Русия

24 февруари
Босна и Хецеговина - България

Дневник