Петкратният носител на "Златната топка" Кристиано Роналдо, избраният за най-добър футболист на световното първенство в Русия Лука Модрич и голмайсторът на Висшата лига Мохамед Салах са тримата финалисти за наградата на ФИФА за най-добър футболист в света.

Отличието The Best се присъжда на най-добре представилия се играч в периода 3 юли 2017 г. - 15 юли 2018 г. Освен спортните постижения се отчита "общото поведение на и извън терена".

Носителят на наградата, която ще бъде връчена за трета поредна година, ще бъде обявен на церемония в Лондон на 24 септември. В предишните два сезона призът на ФИФА за най-добър футболист отиде при Роналдо. За пръв път сред номинираните не попадна Лионел Меси, който беше втори през 2016 и 2017 г.

 Модрич се очертава като фаворит тази година. Освен че беше част от третия пореден триумф на "Реал" (Мадрид) в Шампионската лига, 32-годишният полузащитник помогна на Хърватия да стигне до исторически финал на световното първенство.

Модрич беше избран за най-добър играч на мондиала в Русия. Той спечели и отличието на УЕФА за футболист на сезона в Европа.

Роналдо също изигра поредния си впечатляващ сезон с "Реал" и отбеляза 44 гола в 44 мача във всички турнири. 33-годишният нападател се разписа 15 пъти в 13 двубоя по пътя към третата поредна купа в Шампионската лига.

След световното първенство, на което Португалия отпадна в осминафиналите след загуба от Уругвай, Роналдо напусна "Реал". След 15 трофея и 450 гола в 438 мача с екипа на белите той премина в "Ювентус" с трансфер за 100 милиона евро.

Салах нямаше много поводи за радост в Русия, където пристигна с контузия, а Египет отпадна още в груповата фаза. Той обаче изигра изумителен първи сезон след трансфера си от "Рома" в "Ливърпул" през миналото лято.

Египтянинът обра всички индивидуални награди във Висшата лига, след като вкара 32 гола в 36 мача и подобри рекорда за най-много попадения в шампионат с 38 кръга. Той добави 11 попадения в Шампионската лига, като беше с основна заслуга "Ливърпул" да стигне до финала на най-силния клубен турнир.

Носителят на наградата The Best се определя след гласуване на треньорите и капитаните на националните отбори, представители на медиите и феновете. Всяка група формира по 25% от вота.

Днес бяха обявени и финалистите за останалите отличия на ФИФА.

Зинедин Зидан ("Реал"), Златко Далич (Хърватия) и Дидие Дешан (Франция) са претендентите за треньор на годината.

Номинираните за най-добър вратар са Тибо Куртоа, Кейлор Навас и Каспер Шмайхел.

Роналдо, Меси, Салах, Гарет Бейл, Денис Черишев, Рикардо Куарешма, Бенжамен Павар, Райли Макгий, Лазарос Христодопулос и Джорджиан де Араскаета ще се борят за наградата "Ференц Пушкаш" за най-красив гол.

За приза за най-добра футболистка ще се борят бразилката Марта, норвежката Ада Хегерберг и унгарката Дженифър Марожан.

Дневник