Носителят на 13 титли от Големия шлем Новак Джокович се класира уверено за четвъртфиналите на US Open. 31-годишният сърбин победи португалеца Жоао Соуса с 6:3, 6:4, 6:4 за два часа. Следващият му съперник ще е победителят от мача между Роджър Федерер и Джон Милман.

Соуса положи много усилия да се противопостави на Джокович и нерядко успяваше да го направи. Шампионът в Ню Йорк от 2011 и 2015 г. обаче беше непоколебим в ключовите моменти. Той реализира пет пробива от шест възможности и даде само един шанс на съперника в своите подавания.

"Беше по-трудно, отколкото показва резултатът. В първия час условията бяха трудни. Успях да дочакам своите възможности. Мисля, че се справих добре. В края на втория и през целия трети сет сервирах добре. След това капитализирах шансовете, които имах при негов сервис", каза Джокович пред "Евроспорт".

Соуса откри мача с категоричен сервис гейм на нула. Джокович обаче отговори със серия от три поредни гейма, която му осигури контрол върху първия сет. Сърбинът спокойно удържа аванса си, без да даде на португалеца шанс за връщане на пробива.

Соуса, който заема 68-ото място в света, неочаквано реализира ранен пробив във втория сет и поведе с 2:1. Това се оказа първата и последна възможност, която се откри пред португалеца.

Джокович обаче веднага върна пробива. При 4:5 Соуса трябваше да сервира за оставане в сета, но отново се пропука и това сложи край на първата част.

Португалецът не се смути от ситуацията на корта и продължи да играе с голямо желание. Той подобри доста началния си удар и започна да печели убедително подаванията си.

Джокович обаче успя да се добере до една възможност за пробив в осмия гейм и се възползва от нея, след което приключи двубоя при свой сервис.

Сърбинът записа пета победа от пет мача със Соуса, като все още няма загубен сет срещу португалеца. Това беше четвъртата им среща в турнирите от Големия шлем. За пръв път Соуса успя да вземе повече от осем гейма на бившия №1.

За четвъртфиналите се класира и Кей Нишикори. Японецът победи германеца Филип Колшрайбер с 6:3, 6:2, 7:5. В спор за място в полуфиналите финалистът в Ню Йорк от 2014 г. ще играе с Марин Чилич или Давид Гофен.

Дневник