Шампионката от 2006 г. Мария Шарапова отпадна от US Open, след като загуби в осминафиналите от Карла Суарес Наваро 4:6, 3:6. Рускинята не успя да покаже нивото от предишните си срещи и направи колебливо представяне, като след 1.33 часа напусна турнира.

Загубата се оказа първа за Шарапова, която дотук беше непобедена във вечерна сесия на US Open. В 23-ия си подобен двубой в Ню Йорк обаче рускинята се оказа от губещата страна.

За втора поредна година Шарапова отпада на осминафиналите, а през този сезон в турнирите от Големия шлем стигна до четвъртфинал единствено на "Ролан Гарос".

За Суарес Наваро това пък е изравнено най-добро представяне в Ню Йорк, където тя стига за втори път четвъртфиналите след 2013 г. Испанката спечели заради по-малкия брой грешки, който допусна. Тя записа 15 уинъра, а непредизвиканите грешки бяха 20. При Шарапова показателите бяха 15 уинъра и 38 грешки.

Освен това рускинята не беше стабилна при подаването си, където взе само 48% от точките на първи сервис.

В първия сет имаше пет пробива, като Суарес Наваро реализира три от тях. Втората част беше равностойна до 2:2 след по един разменен пробив, но тогава испанката заигра по-стабилно, проби още два пъти и спечели срещата.

"Мария играе тук всеки от своите мачове, докато за мен беше новост да изляза на толкова голям корт, но се справих. Изиграх добър мач и много се радвам, че публиката ме подкрепяше. Продължавам да мечтая", каза 30-годишната испанка, която дотук имаше само една победа срещу Шарапова в пет мача.

На четвъртфиналите Суарес Наваро ще срещне финалистката от миналия сезон Мадисън Кийс. Американката се справи с Доминика Цибулкова 6:1, 6:3 само за 1.17 часа.

Словачката направи слаб първи сет, след което в началото на втората част опита да се върне, но силите ѝ не стигнаха за нещо повече от три гейма.

Напред се класираха още японката Наоми Осака след победа 6:3, 2:6, 6:4 над Арина Сабаленка, както и Леся Цуренко след 6:7 (3), 7:5, 6:2 над Маркета Вандрушова.

Убедителна победа за Чилич

В мъжкия турнир Марин Чилич пречупи Давид Гофен и взе чиста победа в един от най-интересните мачове от осмия ден. Хърватинът, който трябваше да мине през петсов трилър срещу Алекс Де Минор в предишния си двубой, този път реши нещата в три сета – 7:6 (6), 6:2, 6:4 за 2.29 часа.

Шампионът от 2014 година можеше да разчита на мощния си сервис, който работеше. Чилич записа 12 аса, но и шест двойни грешки. Той вкара едва 46% първи сервис, при който взе 83% от точките. Чилич ще играе с Нишикори в четвъртфиналите.

При Гофен играта беше на традиционното стабилно ниво, без да блести, като не правеше грешки. Белгиецът обаче остана с много малко уинъри, като в повечето случай се възползваше от грешки на противника си. При Чилич показателите бяха 43 уинъра и 48 непредизвикани грешки, а при Гофен само 19 уинъра и 35 грешки.

Първият сет започна с пробив за Гофен, но в самия му край Чилич взе подаването на съперника си и вкара нещата в тайбрек. В него хърватинът показа по-здрави нерви и спечели.

Втората част започна с три пробива и 2:1 за Чилич, след което хърватинът вече нямаше проблеми. Това се пренесе и в третия сет, когато вече Гофен се предаде и не беше толкова агресивен.

"Започнах малко мудно, но след това успях да намеря ритъма си. Радвам се, че продължавам напред и успях да си спестя влизането в четвърти или пети сет", каза Чилич.

Той достига до четвъртфиналите в трети от четирите турнира от Големия шлем през годината. На Australian Open Чилич игра финал, а на "Ролан Гарос" отпадна в четвъртфиналите.

В следващия си мач хърватинът ще срещне 21-ия поставен Кей Нишикори, който победи Филип Колшрайбер.

Дневник