Петкратният шампион от US Open Роджър Федерер напусна турнира в осминафиналите след сензационна загуба от австралиеца Джон Милман (№55 в света). Маестрото изигра един от най-слабите си мачове от години и след 6:3, 5:7, 6:7 (7), 6:7 (3) се оказа от губещата страна.

Мачът продължи 3.38 часа и завърши в 0.52 часа местно време. Победата е първа за Милман срещу идола му. Дотук двамата се бяха срещали само веднъж, когато Федерер победи на турнира в Бризбейн.

За пръв път в своята кариера Милман достига до четвъртфинал в турнир от Големия шлем. Дотук най-доброто представяне на австралиеца беше участие в третия кръг.

Победата на Милман лишава публиката в Ню Йорк от дългоочакван сблъсък между Роджър Федерер и Новак Джокович. Евентуален четвъртфинал между двамата беше чакан от всички, като повторение на финала от Синсинати преди няколко седмици. Джокович стигна до четвъртфинал, но там вместо Федерер ще срещне Милман.

"Все още не мога да повярвам какво се случи. Имам огромно уважение към него и за всичко, което е направил за играта. За мен Роджър е герой, но той не беше в най-доброто си състояние. Въпреки това приемам победата и много се радвам", каза 29-годишният австралиец.

Той обясни, че след първия сет е започнал да играе по-агресивно и се е възползвал от проблемите на Федерер на сервис.

"Опитвам да контролирам нещата, които зависят от мен, но не мога органичавам борбения си дух. Именно това ми помага и съм щастлив", каза още Милман.

"В момента играя добър тенис, но в следващия си мач излизам срещу Новак Джокович, Последния път му взех само три гейма. Надявам се да успея да се възстановя, защото Новак е в страхотна форма и спечели много турнири".

Федерер завърши двубой с десет двойни гршеки и 13 аса. Освен това той вкара едва 49% от първия си сервис, далеч под 63-те на Милман. Носителят на 20 титли от Големия шлем записа 65 уинъра, но и невероятните 76 непредизвикани грешки.

Началото на мача по нищо не предвещаваше, че Федерер ще има такива проблеми. Той спечели само за 34 минути първия сет, в който проби още във втория гейм и след това нямаше трудности да затвори частта с 6:3.

Маестрото грешеше много повече от съперника си, но съумяваше и да се измъква благодарение на добрия си сервис и по-големия брой уинъри.

Вторият сет показа от самото начало, че Федерер ще има проблеми. Той взе първото си подаване след маратонски гейм, при който трябваше да спасява седем точки за пробив. Въпреки това той реализира пробив в петия гейм и поведе с 3:2.

Австралиецът не се предаде и върна пробива в десетия гейм, изравнявайки резултата, а след това успя да пробие и за 7:5.

Във втория сет австралиецът имаше предимство при сервисите, като направи четири аса и сериозно намали броя на грешките.

Третият сет беше много различен, като и двамата не допуснаха нито един пробив. Федерер дори не даде точка за пробив на съперника си, а Милман защити единствената такава при шанс за Маестрото. Швейцарецът стабилизира подаването си, записа седем аса и спечели 92% от точките на първи сервис. Въпреки това се стигна до тайбрек.

В него нервите взеха връх и Милман показа по-здрави нерви, след което с 9:7 пречупи Маестрото, за да поведе и в сетовете.

Четвъртият сет отново се движеше гейм за гейм, но в средата му двамата тенисисти записаха по един пробив. Милман постигна първата си двойна грешка едва в 12-ия гейм на четвъртия сет, но все пак равенството се задържа въпреки някои драматични моменти за Федерер, което вкара двубоя в още един тайбрек.

Федерер реализира първата точка, но след това последва серия шест поредни точки за Милман, което му даде и пет мачбола. Федерер спаси два от тях, но след това прати един форхенд в аут, което донесе успеха за австралиеца.

Маестрото се сбогува с мечтата си да вдигне за шести път купата в Ню Йорк и да стане най-възрастният шампион в турнира. Последната му титла от US Open остава от 2008 г.

Дневник