Горещото време, възрастта на Роджър Федерер и непримиримият Джон Милман са комбинацията, която спря швейцареца в четвъртия кръг на US Open. Носителят на 20 титли от Големия шлем призна, че не е имал никакви сили и е срещнал опонент, който не се е спрял пред нищо.

Федерер влезе като фаворит в срещата и всички очакваха да стигне до четвъртфинал срещу Новак Джокович, но за 3.38 часа и с 6:3, 5:7, 6:7 (7), 6:7 (3) загуби от 55-ия в световната ранглиста.

"Тази вечер беше изключително горещо. Просто усещах през цялото време сякаш не ми стигаше въздухът. На корта нямаше никакъв вятър, въздухът не се движеше и определено страдах при тези условия. Това е един от малкото случаи в кариерата ми, в които атмосферните условия оказаха толкова голямо влияние върху играта ми", призна носителят на 20 титли от Големия шлем.

Според него фактът, че е на 37 години, също оказва влияние в толкова тежки условия.

Въпреки че завърши около 1 часа след полунощ, срещата се игра при температури около 30 градуса и влажност на въздуха 77%.

"Когато нямаш никакви физически сили, каквото и да опитваш, няма как да компенсираш. Все още и аз нямам обяснение защо се получи така. Тренирал съм при по-тежки условия, играх и в дневна сесия, но нямах такива проблеми. Случвало ми се е да играя дори на 49 градуса", каза още швейцарецът.

Отпадането на Федерер е едва пето преди фазата на четвъртфиналите в турнир от Големия шлем от 2004 г. насам. Той не беше напускал US Open в четвъртия кръг от 2013 г., когато загуби от Томи Робредо.

Федерер наруши и серия никога да не губи от играч извън Топ 50 на US Open. Досега той имаше 40 победи срещу играчи извън първите 50 в световната ранглиста. За Милман пък това е първа победа над играч от Топ 10.

Дневник