Рафаел Надал се класира драматично за полуфиналите на US Open. Испанецът стигна до триумфа след 0:6, 6:4, 7:5, 6:7 (4), 7 (5) срещу Доминик Тийм.

Двубоят започна с "геврек" в полза на австриеца, но след това мачът се превърна в истинско зрелище. Мачът приключи в полза на Надал след 4.54 часа игра.

В полуфинала предстои вълнуваща среща между водача в световната ранглиста и Хуан Мартин дел Потро.

 Първият сет премина скоростно в полза на Тийм. Австриецът се възползва от трите си възможности за пробив и стигна до 6:0.

Това беше вторият "геврек", който испанецът получава на US Open. До момента в 1106 мача в кариерата си той само четири пъти беше губил на нула първия сет.

В сета Надал допусна девет непредизвикани грешки и завърши с едва 14% при вкаран втори сервис. От другата страна Тийм направи 13 печеливши удара.

От началото на втория сет картината се промени и водачът в световната ранглиста значително подобри представянето си, което направи мача много оспорван. До 4:3 двамата си размениха скоростни геймове. Тогава Надал проби, но Тийм отговори мигновено и върна пробива. С нов пробив испанецът стигна до 6:4 и изравни.

Австриецът поведе с 5:3 в третата част. Надал отвърна на предизвикателството и с късен пробив изравни. Сетът приключи след маратонски гейм в полза на испанеца.

Ранен пробив даде преднина на Тийм в четвъртия сет. В него двамата често стигаха до възможности за пробив, като при една от тях Надал се възползва и изравни. В последвалия тайбрек австриецът взе инициативата и стигна до 7:4.

Петият сет премина без пробиви, макар в два случая Надал да беше на крачка. Във петия гейм Тийм се спаси от 15:40, а в 11-ия се справи след 0:40.

Дневник