Треньори на водещи отбори са поискали УЕФА да преосмисли правилото за гола на чужд терен в европейските турнири. Другото им желание е трансферният прозорец в големите първенства да затваря едновременно.

"Треньорите смятат, че вкарването на голове като гост не е толкова трудно, колкото в миналото. Те смятат, че правилото трябва да бъде преразгледано, и това ще направим", обяви заместник генералният секретар на УЕФА Джорджо Маркети.

В годишната среща на треньорите участваха мениджърът на "Манчестър юнайтед" Жозе Моуриньо, на "Арсенал" Унай Емери, както и предшественикът му Арсен Венгер, треньорът на "Ювентус" Масимилиано Алегри, на "Реал" (Мадрид) Хулен Лопетеги, на "Наполи" Карло Анчелоти и на ПСЖ Томас Тухел.

Правилото за гола на чужд терен от няколко години е обсъждана тема сред треньорите в Европа. Привърженик на промяната е Венгер. Правилото беше въведено през 1965 г. с идеята, че головете на чужд терен имат по-голяма тежест.

Според треньорите в съвременния футбол правилото има обратен ефект и кара отбора домакин да се защитава, за да не допусне гол, обясни Маркети.

По думите му специалистите са поискали повече страни да се присъединят към примера на Англия и Италия, където трансферният прозорец вече затваря преди началото на сезона. В Испания, Германия и Франция и тази година футболисти можеше да се привличат до края на август.

Дневник