Италианецът Алесандро де Марки спечели единадесетия етап от Обиколката на Испания. 32-годишният колоездач на ВМС записа първата си индивидуална победа oт три години насам.

Предишният му успех отново беше във Вуелтата - на 5 септември 2015 г., когато триумфира в 14-ия етап. Той има още една индивидуална победа в испанската обиколка - в седмия етап през 2014 г.

Днешният етап беше най-дългият в тазгодишната Вуелта и един от най-тежките за състезателите от началото на надпреварата. Отсечката беше с дължина 208.8 километра, като включваше четири категоризирни височини - една от втора и три от трета категория. Освен това имаше много атаки, а средната скорост беше доста висока.

Повече от два часа на непрестанни атаки бяха нужни, за да се стигне най-накрая до успешен опит за откъсване. То беше инициирано от французина Тибо Пино, който беше амбициран да стопи изоставането си в генералното класиране и дори да облече червената фланелка.

В групата се включиха общо 19 състезатели, като най-силно беше присъствието на ВМС с Де Марки, Дилан Теунс и Николас Роуч.


Пино беше оставен да върши сам цялата работа в откъсването. В един момент разликата достигна до три минути, което изведе французина начело във виртуалното класиране. Това доведе до активизиране в основната група, която увеличи темпото в преследване на бегълците.

В челото започнаха атаки и един по един състезателите от откъсването започнаха да увисват. На последната височина в челото останаха сам двама - Де Марки и колумбиеца Джонатан Рестрепо. Пет километра преди финала италианецът атакува младия си опонент от "Катюша" и със самостоятелна езда стигна пръв до финала.

"Нямах друг избор, освен да атакувам. Знаех, че ако се стигне до спринт, той ще ме победи. Единственият ми шанс беше да хвърля всичко на изкачването и да се откъсна. Не се чувствах перфектно, краката ми не бяха чак толкова свежи, но се справих добре. В един момент просто се опитвах да оцелея в откъсването, да остана там. Много хора атакуваха, но рано или късно успявахме да ги застигнем", каза Де Марки пред "Евроспорт".

Италианецът измина дистанцията от Момбуей до Рибейра Сакра за 4.52:38 часа. Рестрепо финишира втори с пасив от 28 секунди. Друг италианец - Франко Пелицоти, зае третото място с изоставане от 59 секунди.

Нанс Петерс (+1:24 мин.), Дилан Теунс (+1:25 мин.), Тийс Бенот (+1:46 мин.), Рафал Майка (+1:46 мин.), Николас Роуч (+1:48 мин.), Серхио Енао (+1:50 мин.) и Тибо Пино (+1:50 мин.) допълниха челната десетка в етапа.

Усилията на Пино се оказаха напразни, тъй като той успя да спечели само 12 секунди на останалите претенденти за генералното класиране. Основната група, водена от Алехандро Валверде, пристигна на финала 2:02 минути след Де Марки.

"Можеше да е по-добре, но можеше и да е по-зле. Наложи се да върша цялата работа, но такива са правилата и няма какво да се сърдя. Знаех предварително, че ще бъде така", каза Пино след етапа.

Британецът Саймън Йейтс остава лидер в генералното класиране с аванс от една секунда пред Валверде. Найро Кинтана е трети на 14 секунди, следван от Йон Исагире (+17 сек.), Тони Галопен (+24 сек.), Емануел Бухман (+24 сек.), Мигел Анхел Лопес (+27 сек.), Ригоберто Уран (+32 сек.), Стивън Краусвайк (+43 сек.) и Джордж Бенет (+47 сек.).

Дневник