Новак Джокович продължи уверения си ход на US Open и се класира за полуфиналите. Сърбинът намери подходящия ритъм и се справи с вдъхновения Джон Милман, който преди това поднесе голямата изненада с отстраняването на Роджър Федерер.

Двукратният шампион в надпреварата стигна до 6:3, 6:4, 6:4. С това той се класира сред четиримата най-добри в 11-ото си поредно участие.

Следващият му съперник ще е Кей Нишикори, с когото игра в тази фаза и през 2014 г. Японецът изоставаше с 2:6, 2:4, но успя да направи обрат за 2:6, 6:4, 7:6 (5), 4:6, 6:4 срещу Марин Чилич.

Джокович изигра силно мача и имаше водеща роля. Той допусна повече непредизвикани грешки (53 срещу 46), но направи повече печеливши удари (30 срещу 24), като имаше и по-добри показатели на първи и втори сервис.

Носителят на 13 титли от Големия шлем започна с ранен пробив и поведе с 3:0. В средата на първия сет той измъкна маратонски гейм, в който съперникът му имаше четири възможности за пробив. Накрая Джокович приключи сета при 6:3 със сервис-гейм, в който отрази нова възможност да бъде пробит.

Милман съумя да се спаси от нов ранен пробив в началото на втория сет, в който сърбинът поведе с 40:0. Двамата вървяха гейм за гейм до 4:4, когато Джокович направи решителната крачка.

Шампионът от 2011 и 2015 г. проби рано в третия сет, но Милман съумя бързо да изравни. Джокович отново си върна предимството с пробив в деветия гейм, след което с гейм на нула приключи мача.

Мадисън Кийс стигна полуфиналите за втора поредна година, след като победи с 6:4, 6:3 Карла Суарес Наваро. Американката се възползва от силния си сервис и добрия си форхенд.

В опита отново да стигне до финала тя ще играе с Наоми Осака, срещу която води с 3:0 победи в преките двубои.

Дневник