Четвъртият щафетен маратон в София завърши с нов рекорд. Отборът на "SLS Мастерс" спечели надпреварата, като подобри върховото постижение, записано преди година.

Тимът в състав Деян Славчев – Део, Иво Балабанов, Александър Сръндев, Димчо Мицов, Йоло Николов и Митко Ценов завърши за 2.15:39 часа и свали 55 секунди от предишния рекорд.

Сребърните медали заслужи отборът на "Маратон Пловдив" с 2.19:58 ч. Бронзовите отидоха при състезателите на
"Дрийм тийм 5км рън", финиширали за 2.17:58 часа с малка преднина пред "Българска армия".

Общо 58 отбора се впуснаха в "Екиден маратон 2018". Състезанието традиционно се провежда на 6 септември в чест на националния празник.

Маратонът беше открит от посланика на Япония в България Масато Ватанабе и от директора на проявата Даниел Дуков. В надпреварата участваха футболните треньори Милен Радуканов и Светослав Петров, европейската шампионка по биатлон Павлина Филипова, както и някои от състезателите в зимните спортове като световния шампион по ски-ориентиране Станимир Беломъжев. В Run2gether се впуснаха хора в неравностойно положение с инвалидни колички.

След щафетния маратон беше даден старт и на детската щафета 4х400 м. Най-бързи бяха представителите на "Академик", следвани от "Приорити 1" и "Приорити 2".

Отборите са от по шестима състезатели, като те са разпределени на постове и трябва да изминат класическото разстояние от 42.195 км (съответно 5 км + 10 км + 5км + 10км + 5км + 7.195 км). Дисциплината е лицензирана от Международната федерация по лека атлетика (IAAF), a трасето в София отговаря на всички стандарти. Името "екиден" идва от японското "предаване на поста", като традиционно от дълги години състезание в Страната на изгряващото слънце.

Дневник