Международният съюз по биатлон (IBU) отказа да възстанови правата на руската федерация (UBR) като пълноправен член на организацията. Това се случи след решение на проведения Конгрес на IBU в хърватския град Пореч.

"Конгресът на IBU гласува против възстановяването на пълните права на Руския съюз по биатлон. Като резултат от това федерацията остава като временен член на организацията", гласи съобщение на официалния сайт на Международния съюз по биатлон.

В сила остава забраната руският съюз няма право да гласува на конгреси, както и да предлага свои представители да бъдат избирани на ключови постове.

Руската федерация беше наказана в края на 2017 г. заради многобройни допинг нарушения. Първоначално санкцията беше до края на сезон 2017-18, като се чакаше решението на МОК за Русия след края на зимните олимпийски игри в Пьонгчанг.

В крайна сметка олимпийската забрана на Русия беше отменена след игрите в Южна Корея, но IBU не възстанови правата на съюза.

За да можеше Руският съюз по биатлон да бъде възстановен като пълноправен член бяха необходими 50 процента от 51-те гласуващи. В крайна сметка Русия получи само 20 гласа срещу 29 против, а двама се въздържаха.

След Конгреса стана ясно, че на 9 септември ще бъде избран и нов президент на IBU. Досегашният ръководител на организацията Андерс Бесеберг, който е начело от 1993 г., се оттегли. Норвежецът напусна, след като Федералната криминална полиция на Австрия започна разследване срещу IBU.

Двамата кандидати за поста са Оле Далин, който е настоящ член на Изпълнителния комитет и президент на Шведдската федерация по биатлон, както и латвиецът Байба Брока.

Дневник