Новак Джокович срещу Хуан Мартин дел Потро е финалът в тазгодишния US Open. Сърбинът достигна до 23-ия си финал в турнирите от Големия шлем след 6:3, 6:4, 6:2. Аржентинецът ще се бори за втори път за титлата в Ню Йорк, след като детронира шамиона Рафаел Надал след 7:6 (3), 6:2 и отказване на световния №1 заради контузия.

Джокович се справи по категоричен начин със съпротивата на навлизащия във форма след дълго лечение на травма в китката Нишикори. Носителят на 13 титли от Големия шлем стигна до успеха за 2.22 часа, като ниво веднъж не изпусна двубоя от контрол.

Сръбският тенисист имаше цели 17 точки за пробив, като реализира четири от тях - една в първия, една във втория и две в третия сет. В същото време той нито веднъж не загуби подаването си и даде едва два шанса на своя съперник. Те дойдоха във във втория сет на мача, който се оказа най-равностоен от трите.

Джокович загуби само 18 от 77-те точки, които бяха разиграни в сервис геймовете му. Той пласира по-малко завършващи удари - 16 срещу 22, но направи и значително по-малко непредизвикани грешки - 29 срещу 51.

Сръбският тенисист записа 13-а поредна победа срещу Нишикори и общо 15-а в 17-ия двубой помежду им. Това беше четвъртата им среща за сезона и втора в турнирите от Големия шлем след четвъртфиналите на "Уимбълдън", когато бившият №1 се наложи в четири сета.

Джокович ще преследва 14-ата си титла в Големия шлем и трета от US Open след 2011 и 2015 г. За целта той трябва да постигне 15-a победа в 29-ия си мач с Дел Потро при осмото си участие във финала в Ню Йорк.

Аржентинецът стигна до мача за трофея в Ню Йорк за втори път след 2009 г., когато спечели турнира след победа в пет сета срещу Роджър Федерер. Това ще бъде и изобщо вторият финал в състезанията от Големия шлем, в който той участва.

Дел Потро престоя на корта точно два часа, преди Надал да се откаже от мача. Първият сет беше много оспорван и равностоен. Миналогодишният шампион два пъти изоставаше с пробив, но успя да навакса пасива си и да стигне до тайбрек. В него обаче носителят на трофея от 2009 г. беше безапелационен.

Във втората част си пролича, че физическото състояние на Надал е далеч от оптималното. Носителят на 17 титли от Големия шлем се бореше, доколкото можеше, но движението му по корта не му позволяваше да бъде равностоен.

Дел Потро спечели втория сет с 6:2, а след края му Надал сложи край на участието си в турнира. Така аржентинецът записа шестата си победа от 17 мача с испанеца и прекъсна серията си от три поредни загуби срещу световния №1.

Дневник