Британецът Саймън Йейтс спечели зрелищния 14-и етап от Обиколката на Испания и отново излезе начело в генералното класиране. Състезателят на "Мичелтън скот" надделя в много здрава битка между големите фаворити по финалното изкачване. Той си върна червената фланелка след два дни, в които лидер беше испанецът Хесус Ерада.

Йейтс записа втори индивидуален успех във Вуелтата след 2016 г., когато завърши пръв в шестия етап. 26-годишният британец вече има пет етапни победи в големите колоездачни обиколки. Тази година той спечели три етапа в Джиро д'Италия, където беше лидер до 18-ия етап.

Днешният етап беше с дължина от 171 километра, като включваше пет височини - две от първа, две от втора и една от трета категория. Най-тежък беше финалът, който представляваше кратка, но много стръмна височина. Тя беше с дължина 4 километра, като първите 2.2 бяха със среден наклон от 16%.

Битката за етапната победа очаквано беше между големите претенденти за генералното класиране. След като пристигнаха заедно в подножието на финалното изкачване, Стивън Краусйвак от "Лото Йъмбо" пръв предприе атака.


Холандецът успя да отвори малка разлика, но ветеранът на "Мовистар" Алехандро Валверде го застигна. Към тях се присъединиха още другият лидер на испанския отбор - Найро Кинтана, Мигел Анхел Лопес, Тибо Пино и Йейтс.

Последваха активизация от Кинтана. Той предприе няколко атаки, като два пъти успя да се откъсне. Анхел Лопес единствен успя да го последва. И в двата случая обаче Кинтана намаляваше темпото и двамата колумбийци биваха застигнати.

Километър преди финала Йейтс използва леко заравняване и предприе мощна атака, на която никой не успя да отговори. Британецът удържа първата позиция до финала, като завърши с две секунди аванс пред Анхел Лопес и Валверде. Пино пристигна на пет секунди, а Кинтана остана едва пети с пасив от седем секунди. Краусвайк (+7 сек.), Енрик Мас (+19 сек.), Ригоберто Уран (+27 сек.), Йон Исагире (+37 сек.) и Фабио Ару (+29 сек.) допълниха челната десетка.

"Беше много трудно, но изкарах добре цялата височина. Изчаках малко, докато леко се заравни и тогава успях да се откъсна и да направя малки разлики", каза Йейтс, който спечели и десет секунди бонификация.

Британецът излезе начело в генералното класиране с аванс от 20 секунди пред Валверде и 25 секунди пред Кинтана. Анхел Лопес е четвърти с пасив от 47 секунди, следван от Краусвайк (+1:23 мин.), Уран (+1:28 мин.), Исагире (+1:40 мин.), Мас (+1:47 мин.), Тони Галопен (+1:55 мин.) и Емануел Бухман (2:08 мин.).

В неделя предстои още един планински етап. Той е дълъг 178.2 километра, като завършва на изключително тежка височина от висша категория. Тя е с дължина от 12.2 километра и среден наклон 7.2%, като има един участък от 800 метра с наклон от 15%, а финалните 200 метра са с наклон от 7.5%.

Дневник