Наоми Осака е новата кралица на US Open. 20-годишната японка спечели първата си титла от Големия шлем след категорична победа над Серена Уилямс с 6:2, 6:4 за 79 минути.

Двубоят беше изпълнен с много емоции и завърши със скандал, след като американката загуби служебно гейм заради грубото си отношение към съдията на стола. С този гейм Осака поведе с 5:3 и не изпусна аванса си, за да влезе в историята на тениса.

Осака е първият състезател от Япония с титла от Големия шлем. Досега най-близо беше Кей Нишикори, който стигна до финала в Ню Йорк през 2014 г., но се размина с трофея след загуба от Марин Чилич.

Осака започна годината на 68-о място в световната ранглиста. Преди тазгодишния US Open тя никога не беше преминавала четвърти кръг в турнирите от Големия шлем. Японката обаче даде заявка за бляскав сезон, след като спечели турнира в Индиън Уелс, а представянето й в Ню Йорк затвърди впечатленията, че е една от бъдещите звезди на тениса.

Осака победи последователно Лаура Зигемунд, Юлия Глушко, Аляксандра Саснович, Арина Сабаленка, Леся Цуренко и Мадисън Кийс, за да стигне до финала. В целия турнир тя загуби само един сет - срещу Сабаленка в осминафиналите, а в останалите й шест мача нейните съпернички спечелиха общо 21 гейма.

Във финала Осака неутрализира по перфектен начин мощната игра на Уилямс. Японката взимаше рано топката и пласираше дълбоки и достатъчно силни удари, за да не позволи на шесткратната шампионка в Ню Йорк да намери своя ритъм.

Осака показа и впечатляващ сервис, който й донесе огромно предимство. Освен това тя се движеше чудесно по корта, намираше отлични ъгли с ударите си по диагонала от форхенд и бекхенд и много рядко допускаше непредизвикани грешки.

Японката започна ударно финала. След като стигна до равенство в първия гейм, тя реализира пробив във второто подаване на Уилямс и поведе с 2:1. Осака затвърди предимството си с категоричен гейм на 15 и продължи да играе много уверено.


Младата японка постигна втори пореден пробив, за да увеличи аванса си до 4:1. В следващия гейм тя успя да спаси първите две възможности за пробив, които се откриха пред Уилямс, и се доближи само на един гейм от спечелването на сета.

Американката спря серията на съперничката за 2:5, но Осака отново беше блестяща при свой сервис и с комфортен гейм на 15 сложи край на първата част.

Уилямс повиши нивото си на игра в началото на втория сет. Носителката на 23 индивидуални титли от Големия шлем успя да пробие за 3:1 след маратонски гейм, в който Осака спаси цели четири възможности, преди да се пропука при петата.

Авансът на американката обаче веднага беше заличен. Тя изигра кошмарен гейм, в който при 15:15 направи две поредни двойни грешки, а след това допусна и непредизвикан пропуск, с който подари пробива на Осака.

Случилото се вбеси Уилямс, която строши ракетата си. Това й донесе наказателна точка, тъй като беше второто й предупреждение. Първото беше за треньорска намеса от Патрик Муратоглу. Уилямс отричаше това и още тогава влезе в разпален разговор със съдията на стола Карлос Рамос. Повторенията обаче показаха, че наистина е имало треньорска намеса от Муратоглу.

След като разбра, че получава наказателна точка на старта на шестия гейм, Уилямс поднови разправиите си с Рамос. При подновяването на играта американката продължи да бъде много изнервена и допусна втори пореден пробив, след който изостана с 3:4.

В паузата между геймовете бившата №1 отново влезе в конфликт с Рамос. Този път съдията присъди наказателен гейм заради вербална обида и резултатът стана 5:3.

"Дължиш ми извинение. Ти си лъжец. Никога повече няма да ръководиш мои мачове. Извини ми се. Ти си крадец, защото открадна точка от мен", са били думите на Уилямс, довели до наказанието.

След като разбра за санкцията, американката повика съдията на турнира и турнирния директор. Последва дълга тирада, в която тя твърдеше, че получава такова наказание само защото е жена, докато при мъжете никога не би се случило нещо подобно.

След подновяването на играта шесткратната шампионка в Ню Йорк успя да спре пропадането и намали изоставането си до 4:5. Осака обаче отново не показа никакви колебания при свой сервис. Тя даде само една точка на съперничката и приключи двубоя с ас.

Осака записа втора победа от два мача с Уилямс. Първата също беше през тази година - във втория кръг на турнира в Маями. Тогава японката спечели по категоричен начин - с 6:3, 6:2.

Осака лиши Уилямс от възможността да изравни абсолютния рекорд за най-много титли от Големия шлем. 37-годишната американка остава с 23 трофея - с един по-малко от австралийската легенда Маргарет Корт.

Триумфът на Осака доведе до осми пореден турнир от Големия шлем с различен шампион при жените. Това се случва за пръв път от 30-те години на миналия век. Уилямс даде началото на тази серия, след като през 2017 г. спечели Australian Open, докато беше бременна.

След това последователно титли от Големия шлем спечелиха Йелена Остапенко, Гарбине Мугуруса, Слоун Стивънс, Каролин Вознячки, Симона Халеп, Анжелик Кербер и Осака.

Дневник