Българският национален отбор по футбол постигна втора поредна победа в Лигата на нациите и излезе начело в групата си. Воденият от Петър Хубчев отбор се справи с много трудно изпитание и се наложи с 1:0 срещу Норвегия в София.

Ценния гол за българите вкара резервата Радослав Василев в 58-ата минута.

С успеха си националите събраха шест точки и са с пълен актив в група три от дивизия С на надпреварата. Норвежците остават втори с три, а по-късно играят Кипър и Словения, които са без точки.

Двубоят беше тежък за българите, като през първото полувреме съперникът имаше превъзходство и водеше играта. Скандинавците изпуснаха две отлични възможности да поведат. През втората част картината се промени, за да се стигне до гола на Василев.

Селекционерът Хубчев направи няколко промени в състава спрямо двубоя със Словения. Страхил Попов зае мястото на контузения Васил Божиков, а Галин Иванов се появи вместо Тодор Неделев. Симеон Славчев получи травма на загрявката и мястото му зае Мартин Райнов.

Норвежците започнаха по-уверено и в петата минута бяха много близо до гола. Тогава след подаване от ляво Бьорн Йонсен остана сам срещу Пламен Илиев на няколко метра пред вратата, овладя и опита да преодолее вратаря, но Илиев спаси.

В следващите минути норвежците продължиха да са по-дейни и стигнаха до няколко ъглови удара. Натискът им продължи, като в 20-ата минута след лошо изчистена топка капитанът Стефан Йохансен стреля опасно покрай дясната греда.

След около половин час за кратко българите успяха да изнесат топката, като я задържаха повече. В 38-ата минута обаче съперникът отново беше много близо до първи гол. След подаване от ляво топката стигна до Йохансен, който стреля и след лек рикошет в крака на Иван Бандаловски топката мина покрай гредата.

Минута преди почивката дойде поредната възможност за норвежците. При бърза атака се стигна до подаване вдясно и удар към вратата, но Илиев спаси. В първите секунди на добавеното време българите отговориха с първата си по-добра атака. Ивелин Попов напредна от дясно и пусна към Божидар Краев, но от трудна позиция той не можа да вкара.

В началото на втората част Илиев се справи с опасен удар от фаул. Малко по-късно Василев влезе на мястото на Райнов. Скоро след това той вкара ценния гол. Страхил Попов напредна от дясно и центрира, а Василев с глава преодоля Ярстейн.

Последваха минути, в които норвежците се постараха да променят резултата, но нямаха успех. В заключителните секунди Нордтвайт получи втори жълт картон.

Дневник