Новак Джокович стана шампион на US Open за трети път. Сърбинът триумфира с 6:3, 7:6 (4), 6:3 срещу Хуан Мартин дел Потро във вълнуващ финал, продължил 3.19 часа.

С успеха си той вече има 14 титли от Големия шлем и се изравни с Пит Сампрас.

Джокович затвърди отличните впечатления от завръщането на формата си. В последните месеци той спечели "Уимбълдън" и стана първият тенисист със "Златен Мастърс".

 Въпреки че приключи в три сета, финалът беше много оспорван и вълнуващ. Дел Потро вложи много старание и желание в опит да се противопостави на съперника си, но Джокович надделя.

Първият сет започна с размяна на бързи сервис-геймове. В осмия гейм Дел Потро поведе с 40:0 и по всичко изглеждаше, че ритъмът ще се запази, тъй като до този момент съперникът му беше взел едва две точки при негов сервис.

Тогава обаче Джокович направи немислимото и сътвори обрат в гейма, с който осъществи ключов пробив. Впоследствие сърбинът защити постигнатото и спечели сета.

Това му донесе много увереност и го постави във водеща роля. В началото на втория сет аржентинецът изглеждаше смутен, но се справи с две възможности да бъде пробит. При третата Джокович постигна целта си и впоследствие поведе с 3:1.

В този момент Дел Потро беше в трудно положение, но получи огромна подкрепа от аржентинските запалянковци. С бурни възгласи феновете освен че го окрилиха, направиха така, че да изнервят съперника му. Това даде отражение и южноамериканецът върна както пробива, така и самочувствието си.

Последваха няколко впечатляващи разигравания на много високо ниво, а между тях съдията често призоваваше публиката да спазва нормите.Мачът се насочи към един от най-важните моменти - 21-минутен гейм при сервис на Джокович. Сърбинът положи много усилия, но накрая излезе победител и изравни за 4:4.

След това се стигна до тайбрек, в който след два минипробива Дел Потро поведе с 3:1. Тогава съперникът му се вдигна и направи обрат, за да спечели сета след 7:4 точки.

Джокович взе превес с ранен пробив в третия сет е поведе с 3:1. Аржентинецът отговори на предизвикателството и след вълнуващи разигравания върна пробива и изравни. Сърбинът прояви настоятелност и отново взе преднина, като след пробив поведе с 5:3 и сервираше за победата. Той улови мига и стигна до успешно завършената шампионска точка.

Дневник