Франция записа първи успех след триумфа на световното първенство в Русия. "Петлите" спечелиха с 2:1 домакинството си срещу Холандия във втория си мач от Лигата на нациите.

В герой за французите се превърна Оливие Жиру. Нападателят, който нямаше попадение в десет поредни мача за националния отбор, отбеляза решителния гол в 75-ата минута. Преди това Килиан Мбапе даде преднина на световния шампион, а точен за холандците беше Райън Бабел.

Франция оглави класирането в своята група с четири точки, след като преди няколко дни "петлите" завършиха наравно с Германия. Двубоят беше първи за холандците в новосформирания турнир.

През първата част французите имаха пълен контрол върху случващото се на терена, като единствено добрите изяви на Яспер Силесен запазиха интригата в двубоя. Вратарят на "Барселона" се отчете с шест спасявания до почивката.

Най-деен за французите беше Мбапе. Избраният за най-добър млад играч на световното в Русия даде преднина на Франция в 14-ата минута след подаване на Блез Матюиди, който се възползва от грешка на холандската отбрана.

В началото на второто полувреме французите намалиха оборотите, което позволи на съперника да заиграе по-смело. В 66-ата минута Жоржиньо Вайналдум получи хубаво извеждащо подаване, но ударът му мина встрани. Минута по-късно Бабел завърши бърза атака.

Петнадесет минути преди края дойде моментът на Жиру. Нападателят, който е резерва в "Челси", засече отлично центриране на Бенжамин Менди отляво. В ситуацията Жиру изпревари защитника на "Ливърпул" Върджил ван Дайк.

С попадението си основният нападател на Франция прекъсна головата си суша от десет поредни двубоя без гол за националния отбор. Жиру вече има 32 гола за националния отбор, което го изведе на четвърто място във вечната ранглиста при голмайсторите за "петлите".

Дневник