Към Серена Уилямс е проявен сексизъм от страна на съдията на стола във финалния мач на US Open Карлос Рамос, твърди Женската тенис асоциация (WTA). Ръководителят на организацията Стив Саймън смята, че американската тенисистка е жертва на различно отношение от рефера в срещата с Наоми Осака. От WTA обявиха, че подкрепят Уилямс, която обвини Рамос.

Финалният сблъсък при дамите на US Open завърши със скандал. Съдията отправи предупреждение към Уилямс, защото прецени, че треньорът ѝ Патрик Муратоглу ѝ дава наставления. Тя реагира с недоволство и заяви, че никога не мами. По-късно Рамос даде наказателна точка в полза на Осака след нов отговор на американката.

Уилямс се ядоса още повече и нарече рефера крадец. За това беше наказана с цял гейм в полза на японката, което на практика реши изхода от финала. По-късно дойдоха обвиненията от нейна страна, че Карлос Рамос е сексист.

Уилямс получи и глоба от 17 хиляди долара. От тях 10 хиляди бяха заради обидните думи към Рамос на корта, четири хиляди за предупреждението за треньорска намеса, а останалите три заради счупената ракета.

"WTA вярва, че не трябва да има разлика в стандартите за толерантност към емоциите, изразени от мъжете и жените. Убедени сме обаче, че точно това се случи миналата нощ", гласи съобщението на Саймън.

От организацията призовават треньорите да бъдат допускани да помагат на своите състезатели.

Шампионът при мъжете Новак Джокович също коментира случилото се в женския финал. Според сръбския тенисист намесата на Карлос Рамос е "излишна" и "е променила хода на мача".

"Имам моето лично мнение, че може би съдията на стола не би трябвало да притиска толкова Серена до нейния предел. Особено когато говорим за финал в Големия шлем", каза сръбският тенисист.

Според него обаче няма никакво различно отношение спрямо мъжете и жените. "Ситуацията е трудна и за съдията, така че не трябва да го обвиняваме, а да се опитаме да го разберем."

 Дневник